Close sidebar
Close sidebar

Se spală rufe de Dragobete? Iată ce spun preoţii

Se spală sau nu rufe de Dragobete? Iată ce nu este bine să faci de sărbătoarea iubirii la români, din 24 februarie!

Alina Raducu,

Se spală rufe de Dragobete? Iată ce spun preoţii

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se spală rufe de Dragobete? Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Ziua de 24 februarie însemna, în trecut, începutul primăverii, ziua când natura se trezește la viață, păsările își caută cuiburi iar omul participă și se bucură de toate acestea.

De asemenea, de Dragobetele este considerată prima zi de primăvară, când băieţii şi fetele adună flori, în special ghiocei şi cântă împreună.

Există o serie de obiceiuri și tradiții legate de Dragobete. Astfel, pe data de 24 februarie, se spune  din străbuni că,  tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față.

Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare. 

Se spală rufe de Dragobete? Ce nu este bine să faci pe 24 februarie?

La fel ca în cazul celor mai multe sărbători românești, pe 24 februarie nu trebuie să coși, să speli, să țeși, în schimb este recomandat să faci curățenie în casă, deoarece acets obicei de Dragobete este aducător de prosperitate.

Se spală rufe de Dragobete? Iată ce spun preoţii

[Sursa foto: PixaBay]

În trecut, sărbătoarea dragostei era considerată una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari. Deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat decât ceilalţi.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: Dragobete 2022: Cele mai frumoase mesaje, urări şi felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor!

În ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca în zilele cu sărbători religioase, doar îşi făceau curăţenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăzneţe care chiar îşi doreau să fie "pedepsite" de Dragobete.

Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.

La fel ca în ziua de Bobotează, în anumite zone ale țării, există obiceiul ca fetele nemăritate în căutare de soț să-și pună busuioc sfințit sub pernă, iar cel care va apărea în visul lor le va fi sortit spre cununie. Înainte de culcare, acestea trebuie să se roage ca Dragobetele să le dezvăluie în vis iubitul astfel încât ele să-l poată căuta.

Citeste si: Dragobete 2022: Obiceiuri de Ziua Îndrăgostiţilor la români pentru 24 februarie

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Totodată, sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. Se spune că cei care lucrează pământul în această zi se vor îmbolnăvi.

În ziua de Dragobete nu trebuie să plângeţi, deoarece se spune că lacrimile aduc necazuri. Iar dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie neapărat să se întâlnească cu acesta.

Tradiția populară românească mai spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI