Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Sărbătoarea Sfântului Ilie este una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși. Este sărbătoare cu cruce roșie și din acest motiv se respectă multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată care este răspunsul la întrebarea referitoare la spălatul rufelor de Sfântul Ilie!

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie?

Sf. Ilie 2023. Tradiții și obiceiuri importante pe 20 iulie!

În această zi, tradiția spune că se mănâncă primele roade ale verii, nuci și mere.

Consumul lor este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în primejdie recoltele.

De asemenea, în această zi, femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică. Acestea îl așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme.

Citește și: Sf. Ilie 2023. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie?

Mai mult decât atât, s pot împărți fructe, flori de câmp, apă și alte bucate. 

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

În tradiția populară se spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nume se sărbătoresc în această zi de mare sărbătoare?

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie?

În moși strămoși se spune că în această zi vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase. De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăznească dracii.

În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie?

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Răspunsul preoților!

Sărbătoarea Sfântului Ilie este singura sărbătoare cu cruce roșie din luna iulie. În tradiția creștină, Sfântul Ilie este cel care aduce ploile, mai ales în perioadele secetoase. 

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și prin urmare nu se spală haine pe 20 iulie. Este o zi dedicată odihnei, în care nu se calcă, nu se coase, nu se mătură și nu se fac alte activități casnice. 

În această zi de sărbătoare, oamenii nu lucrează, pentru a nu cădea grindina.

Citește și: Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, nu se mănâncă mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Tot de Sfântul Ilie, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei. În dimineața Sf. Iliei se culeg plante de leac, în special busuioc.

Acestea se pun la uscat, iar femeile duc busuiocul la biserică pentru a fi sfințit.

Ulterior, întoarse acasă îl pun pe foc. Cenușa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice, De Sf. Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor adormiți.

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nu se face sub nicio formă în această zi de mare sărbătoare?

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a avea parte de sănătate și noroc!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si