Close sidebar
Close sidebar

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Răspunsul preoților!

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Pe 20 iulie are loc una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox! Iată dacă se spală sau nu rufe în această zi de mare sărbătoare!

Madalina Grigore,

[Sursa foto: Colaj Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Sărbătoarea Sfântului Ilie este una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși. Este sărbătoare cu cruce roșie și din acest motiv se respectă multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată care este răspunsul la întrebarea referitoare la spălatul rufelor de Sfântul Ilie!

Sf. Ilie 2023. Tradiții și obiceiuri importante pe 20 iulie!

În această zi, tradiția spune că se mănâncă primele roade ale verii, nuci și mere.

Consumul lor este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în primejdie recoltele.

De asemenea, în această zi, femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică.

Acestea îl așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme.

Citește și: Sf. Ilie 2023. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie?

Mai mult decât atât, s pot împărți fructe, flori de câmp, apă și alte bucate. 

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute.

Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

În tradiția populară se spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nume se sărbătoresc în această zi de mare sărbătoare?

[Sursa foto: PixaBay]

În moși strămoși se spune că în această zi vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase.

De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăznească dracii.

În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

[Sursa foto: PixaBay]

Se spală rufe pe 20 iulie, de Sfântul Ilie? Răspunsul preoților!

Sărbătoarea Sfântului Ilie este singura sărbătoare cu cruce roșie din luna iulie. În tradiția creștină, Sfântul Ilie este cel care aduce ploile, mai ales în perioadele secetoase. 

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și prin urmare nu se spală haine pe 20 iulie. Este o zi dedicată odihnei, în care nu se calcă, nu se coase, nu se mătură și nu se fac alte activități casnice. 

În această zi de sărbătoare, oamenii nu lucrează, pentru a nu cădea grindina.

Citește și: Sf. Ilie 2023. Ce tradiții se respectă în această zi sfântă?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

De asemenea, nu se mănâncă mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Tot de Sfântul Ilie, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei. În dimineața Sf. Iliei se culeg plante de leac, în special busuioc.

Acestea se pun la uscat, iar femeile duc busuiocul la biserică pentru a fi sfințit.

Ulterior, întoarse acasă îl pun pe foc. Cenușa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice, De Sf. Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților, în special de sufletele copiilor adormiți.

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nu se face sub nicio formă în această zi de mare sărbătoare?

Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice.

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a avea parte de sănătate și noroc!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI