In articol:
Se spală rufe pe 4, 5 și 6 iunie? În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 Iunie 2023. Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea.
Conform preoților, pe 4 și 5 iunie nu se spală rufe, întrucât este cruce roșie în calendarul ortodox, însă pe 6 iunie se poate spăla fără nicio problemă.
Citește și: Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:
Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri. Se spală rufe pe 4 iunie?
Ca la orice mare sărbătoare, anumite activități sunt interzise. Iată care sunt acestea și ce nu au voie românii să facă!
În primul rând, de Rusalii nu se spală rufe. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de sărbătoare însemnate cu cruce roșie nu se fac treburi casnice, iar cum spălatul rufelor este tot o activitate ce ține de gospodărie, acest lucru este complet interzis.
Citește și: Calendar ortodox 4 iunie 2023. Sărbătoare mare duminică! Este cruce roșie!
Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua.
Rusaliile, cunoscute sub diferite nume- iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice- umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.
Rugăciune puternică de Rusalii 2023
"Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.
Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.
Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.
Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.
I ar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.
Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!".
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.
Pentru unii, Rusaliile sunt considerate o sărbătoare religioasă solemnă, iar petrecerile și dansurile pot fi percepute ca inadecvate în această zi.
Există tradiții care sugerează abstinența de la consumul de carne în această zi, în semn de respect față de caracterul solemn al sărbătorii sau ca o formă de post religios.
În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.