În fiecare an, ortodocși se pregătesc pentru Moșii de vară, o sărbătoare dedicată pomenirii celor adormiți. În anul 2024, Moșii de vară se sărbătoresc sâmbătă, 22 iunie. Această zi specială aduce cu sine întrebări legate de tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte, inclusiv dacă se spală sau nu în această zi.

Moșii de vară 2024- semnificație

Moșii de vară, cunoscuți și ca Moșii de Rusalii, reprezintă una dintre cele mai importante zile de pomenire a morților din calendarul ortodox.

Această zi are loc sâmbăta dinaintea Rusaliilor și este dedicată pomenirii și rugăciunilor pentru sufletele celor adormiți. Tradiția include participarea la Sfânta Liturghie, pomenirea morților și oferirea pomenii pentru sufletele acestora.

Credincioșii merg la Biserică pentru a participa la slujbele de pomenire și pentru a aduce colive, colaci, vin și alte alimente care sunt sfințite și apoi date de pomană. 

Se spală sâmbătă, 22 iunie 2024, de Moșii de vară 2024

Se spală sâmbătă, 22 iunie 2024, de Moșii de vară 2024

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Rusaliile 2024 se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie. Tradiții și obiceiuri pentru Pogorârea Sfântului Duh

Se spală sâmbătă, 22 iunie 2024, de Moșii de vară 2024? 

Una dintre întrebările frecvente legate de sărbătoarea Moșilor de vară este dacă este permis spălatul rufelor în ziua de Moșii de vară. Potrivit tradiției populare și conform recomandărilor preoților, în ziua de Moșii de vară, activitățile casnice obișnuite, inclusiv spălatul, ar trebui evitate. 

Preoții ortodocși sfătuiesc credincioșii să se concentreze pe activitățile spirituale și pe pomenirea celor adormiți în această zi. Participarea la slujbele religioase, rugăciunea și oferirea de pomeni sunt prioritare.

Activitățile casnice, cum ar fi spălatul, făcutul curățeniei sau călcatul pot fi amânate pentru o altă zi.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2024: Tradiții de Înălțarea Domnului, de Rusalii, de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și de Sf. Petru și Pavel

De asemenea, credincioșii sunt sfătuiți să nu facă nici alte treburi în casă sau în gospodărie. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si