Se spală sau nu rufe de Dragobete? Răspunsul oferit de preoți! Este mare păcat să faci aceste lucruri!
Se spală sau nu rufe de Dragobete? Iată ce este bine să faci și ce nu este bine să faci pe 24 februarie, de sărbătoarea Dragobetelor! Află dacă se spală rufe în această zi!
Se spală sau nu rufe de Dragobete? Sărbătoarea de Dragobete este una dintre cele mai frumoase zile plină cu tradiții și obiceiuri străvechi. În trecut, ziua de 24 februarie marca începutul primăverii, ziua când natura se trezește la viață, păsările care caută cuiburi și omul participă și se bucură de toate acestea.
Dragobetele este considerată prima zi de primăvară când fetele și băieții adună flori și cântă împreună. Din cele mai vechi timpuri se spune că în ziua de 24 februarie că fetele tinere necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față.
Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare.
Ca la cele mai multe sărbători românești, pe 24 februarie nu este bine să coși, să speli, să țeși, în schimb se poate face curățenie în casă, deoarece acest obicei de Dragobete este aducător de prosperitate.
În trecut, sărbătoarea iubirii era văzută una de bun augur pentru a face treburile mărunte, nu și cele mari.
Oamenii credeau că Dragobetele îi va ajuta să aibă un an mai îmbelșugat decât ceilalți.
În ziua de Dragobete oamenii nu munceau la fel ca în zilele cu sărbători religioase. Aceștia obișnuiau doar să își facă curăţenie prin casă sau gospodărie. Fetele care alegeau să muncească erau îndrăznețe și chiar îşi doreau să fie „pedepsite” de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea și purta noroc îndrăgostiților, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.
Ce trebuie să faci de Dragobete pentru a nu fi singur tot anul?
Etnologul Doina Ișfănoni a explicat în exclusivitate pentru știrilekanald.rodespre cine era Dragobete dar și ce se întâmplă cu cei care nu au pereche de Dragobete.
„Dragobetele este o sărbătoare specială, acest nume, avându-și origine slavă, drag vine de la să fim iubiți, dar în panteonul românesc el funcționează ca un zeu al iubirii, asemănător lui Cupidon în mitologia romană, lui Eros și Adonis din mitologia greacă și chiar
Osiris din mitologia egipteană”.
”Interesant este că și în mediile urbane el este marcat prin ceea ce înseamnă partea aceasta de frumusețe a vieții, de frumusețe a sentimentelor, pentru că se adresează în primul rând tineretului, pentru că se consideră că la această dată este și nunta păsărilor, și de aceea și credința că nici nu își găsește pereche în ziua de Dragobete va fi singur tot anul până la Dragobetele care vine”, a mai adăugat aceasta.
În ziua de Dragobete nu trebuie să plângeți, deoarece spune că lacrimile aduc necazuri. Iar dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie neapărat să se întâlnească cu acesta. Totodată, sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. Se spune că cei care lucrează pământul în această zi se vor îmbolnăvi.
Tradiția populară românească mai spune că cei care au participat la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.