Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii 2023. În fiecare an, pe data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox!

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Câte zile libere primesc tinerii căsătoriți din partea statului? Lista completă!

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii 

Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, marcându-se prin purtarea crucii roșii și un post religios.

Această sărbătoare vine la 6 zile după altă zi de mare importanță în Biserica Ortodoxă, Sfânta Maria Mică.

Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie?

[Sursa foto: istock.com]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2023?

În Ziua Crucii, se spune că pământul se închide și creaturile mici, precum insectele, reptilele și plantele care și-au făcut apariția în primăvară, își găsesc adăpost. Conform tradiției, înainte de a se retrage în pământ, șerpii se adună într-un singur loc și creează o piatră prețioasă, cunoscută sub numele de nestemată, care se crede că are puterea de a vindeca toate bolile.

În această zi, viile și butoaiele cu vin sunt sfințite, iar strugurii de pe ultimul butaș al viei rămân neculeși, fiind denumiți "strugurii lui Dumnezeu" și lăsați ca o ofrandă pentru păsări. De asemenea, în unele regiuni, se organizează petreceri în jurul unui foc aprins cu tulpinile uscate ale viței de vie. La biserică, busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt sfințite în această zi pentru a oferi protecție împotriva bolilor în timpul iernii.

Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023?

Conform obiceiului tradițional, în această zi se evită consumul de usturoi, prune, pește și nuci, iar postul întreținut astăzi este văzut ca un mijloc de vindecare atât pentru trup, cât și pentru suflet.

Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Ziua Crucii 2023. Ce nu ai voie să faci în acestă zi?

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Măicuțele care au grijă de mormântul lui Victor Surdu, fostul soț al Angelei Similea, scot la iveală detalii despre locul de veci al politicianului- radioimpuls.ro

Este recomandat să nu se desfășoare activități de muncă în această zi pentru a preveni eventualele pericole, în schimb, este benefic să purtăm cu noi monede binecuvântate, care se crede că aduc prosperitate și bunăstare.

Această sărbătoare interzice activitățile fizice, inclusiv spălarea, cu scopul de a ne proteja de potențiale probleme și pericole. Se încurajează postul strict, în care consumul se limitează la apă, încredințându-ne astfel de puterea sa de a vindeca atât trupul, cât și sufletul. Se sfătuiește să evităm tăierea lemnului, pentru a preveni intrarea șerpilor în casă.

Citește și: Zile libere Crăciun 2023. Când vor avea românii liber cu ocazia sărbătorilor de iarnă?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si