Se spală sau nu rufe azi, pe 14 septembrie 2023? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii 2023. Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie 2023? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! Iată ce spun preoții!
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii 2023. În fiecare an, pe data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox!
Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!
Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, marcându-se prin purtarea crucii roșii și un post religios.
Această sărbătoare vine la 6 zile după altă zi de mare importanță în Biserica Ortodoxă, Sfânta Maria Mică.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Pe ce dată pică Sf. Parascheva în 2023?
În Ziua Crucii, se spune că pământul se închide și creaturile mici, precum insectele, reptilele și plantele care și-au făcut apariția în primăvară, își găsesc adăpost.
Conform tradiției, înainte de a se retrage în pământ, șerpii se adună într-un singur loc și creează o piatră prețioasă, cunoscută sub numele de nestemată, care se crede că are puterea de a vindeca toate bolile.În această zi, viile și butoaiele cu vin sunt sfințite, iar strugurii de pe ultimul butaș al viei rămân neculeși, fiind denumiți "strugurii lui Dumnezeu" și lăsați ca o ofrandă pentru păsări.
De asemenea, în unele regiuni, se organizează petreceri în jurul unui foc aprins cu tulpinile uscate ale viței de vie. La biserică, busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt sfințite în această zi pentru a oferi protecție împotriva bolilor în timpul iernii.Conform obiceiului tradițional, în această zi se evită consumul de usturoi, prune, pește și nuci, iar postul întreținut astăzi este văzut ca un mijloc de vindecare atât pentru trup, cât și pentru suflet.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Este recomandat să nu se desfășoare activități de muncă în această zi pentru a preveni eventualele pericole, în schimb, este benefic să purtăm cu noi monede binecuvântate, care se crede că aduc prosperitate și bunăstare.
Această sărbătoare interzice activitățile fizice, inclusiv spălarea, cu scopul de a ne proteja de potențiale probleme și pericole. Se încurajează postul strict, în care consumul se limitează la apă, încredințându-ne astfel de puterea sa de a vindeca atât trupul, cât și sufletul.
Se sfătuiește să evităm tăierea lemnului, pentru a preveni intrarea șerpilor în casă.Citește și: Zile libere Crăciun 2023. Când vor avea românii liber cu ocazia sărbătorilor de iarnă?