Ministerul Sănătăţii va pune în dezbatere publică, pe pagina web http://www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România.

Citeste si: Pădurar din județul Iași găsit mort în mașină cu mai multe urme de violență

Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba de 172 Denumiri Comune Internaţionale (DCI-uri) şi coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice şi 47 de imunosupresoare) corespunzătoare mai multor medicamente citostatice şi imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi.

Citeste si: O tânără însărcinată a trăit șocul vieții ei după ce a făcut o ecografie: "E copilul diavolului! Mi se uită direct în suflet!"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Apelul telefonic de aseară din București care i-a înrgozit pe operatorii numărului de urgență 112

Decizia Ministerului Sănătăţii a fost luată în urma notificării venite din partea specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia cu atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienţilor cu cancer sau a celor care au făcut un transplant, precizează Ministerul Săntătăţii.

Citeste si: Un român din Marea Britanie fost condamnat la închisoare pe viață. Ce a făcut bărbatul

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

“Ca ministru nu pot să ignor aceste semnale şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Este un Ordin vital, dacă putem să îl numim aşa pentru a putea regla piaţa şi reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienţilor noştri cu afecţiuni cronice. Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorităţi pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică. Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Conform legislaţiei în vigoare, Deţinătorii de Autorizaţii de Punere pe Piaţă (APP-uri), dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si