Ghita a fost retinut pentru comiterea unei infractiuni pe teritoriul sarb si pentru posesie de documente falsificate.

Acesta poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Cautarile disperate au luat sfarsit.

Cel mai cautat politician roman, Sebastian Ghita a fost prins noaptea trecuta in jurul orei 23 de catre autoritatile sarbe.

Ramona Dabija, sef birou de presa IGPR

"Inculpatul Sebastian Ghita a fost localizat si retinut azinoapte in Belgrad in urma informatiilor si a activitatilor investigative complexe furnizate de Directia Operatiuni Speciale si Directia de Investigatii Criminale a Politiei Romane." 

Nici n-o sa va vina sa credeti cum arata. In fotografia facuta de ofiterii sarbi, Sebastian Ghita e de nerecunoscut. Pare sa fi renuntat la costumele de firma pentru o imbracaminte sport de culoare neagra. Mult mai socant este insa chipul obosit al politicianului. Este complet ras in cap, dar si-a lasat barba si mustata. Ba, mai mult, pare sa se fi ingrasat cateva kilograme, semn ca viata de fugar nu a fost foarte grea.

Capturarea politicianului a fost spectaculoasa. El a fost saltat imediat dupa ce a iesit la o cafea cu fratele sau Alexandru, care ajunsese la Belgrad prin Istanbul.

Ramona Dabija, sef birou de presa IGPR

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

"Se afla impreuna cu fratele sau pe o strada din Belgrad in momentul in care a fost depistat de catre colegii din Serbia, a prezentat documente de identitate false."

Actele false, de provenienta slovena, erau atat de bine facute incat pentru politistii sarbi au avut o adevarata provocare sa se convinga de faptul ca persoana din fata lor este cu adevarat Sebastian Ghita.  Totusi, pana la urma au aflat ca nu exista niciun sloven cu datele din actele false, asa ca l-au retinut pe posesorul lor.
Ramona Dabija, sef birou de presa IGPR

"Conform legislatiei din Serbia, probabil ca colegii de acolo vor intocmi un dosar penal."

Carmen Dan, ministrul de Interne
"Stiti in cat timp ar ajunge in fata judecatorilor sarbi? Noi credem ca deja a ajuns in fata judecatorilor sarbi."

Din 19 decembrie, de cand a disparut din tara, posibil pe la vama Giurgiu sau, dupa alte surse, cu un avion privat, Ghita a calatorit permanent. Tocmai din acest motiv a fost atat de greu de urmarit de catre autoritatile noastre. Totusi ofiterii de la Operatiuni Speciale au stat intotdeauna aproape de el in toate cele 10  tari prin care s-a plimbat.

Ramona Dabija, sef birou de presa IGPR
"Multumim reprezentantilor institutiilor de aplicare a legii din Serbia, Muntenegru, Croatia, Ungaria, Bulgaria, Franta, Italia, Austria."

Inainte de a ajunge in Serbia, Ghita si-a permis chiar si o mica vacanta. Obosit probabil de atata alergatura, milionarul s-a retras pentru cateva zile pe plajele de lux de pe o insula greceasca.

Si acolo ofiterii erau pe urmele sale. Acum a dat nisipul cald pe gratiile reci ale arestului sarbesc. Nu insa pentru foarte mult timp. Imediat ce-i va fi confirmat mandatul de arestare, Ministerul Justitiei va demara procedura de extradare.

Ramona Dabija, sef birou de presa IGPR

"Conform legislatiei din Romania durata poate fi de maxim 40 de zile."

Sebastian Ghita are in Romania 6 dosare penale cu acuzatii care cuprind dare si luare de minta, trafic de influenta, spalare de bani si conducere fara a poseda permis. Inainte sa dispara, fostul deputat striga in gura mare ca este doar o victima politica.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sebastian Ghita, urmarit international

"Se doreste ca eu sa dau, sa ofer, sa fac denunturi contra lui Victor Ponta."

Imediat dupa ce a fugit din tara, in mass media au aparut mai multe filmulete si poze in care Ghita denunta anumite relatii si apropieri. Unul dintre filmulete i se adresa direct Codrutei Kovesi cu care spunea ca a petrecut de mai multe ori. 

 

Dupa dezvaluirile lui Ghita au fost deschise mai multe anchete, iar acesta s-a retras de la sefia institutiei. Acum autoritatile de la noi numai au ce face, trebuie sa astepte deciziile luate de judecatorii sarbi.

Carmen Dan, ministrul de Interne

"Din acest moment suntem direct interesati sa sprijinim si sa comunicam cat se poate de deschis cu partenerii nostri."

Daca totul merge bine, Ghita va fi adus inapoi in tara undeva pe la inceputul lunii mai. Are probabil foarte multe lucruri sa le spuna procurorilor despre persoane cu functii foarte importante in statul roman.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si