Aralul Mare sau Lacul Aral a fost un lac natural endoreic, acesta s-a format în bazinul Mării Aral, situat între Kazahstan și Uzbekistan.

Cum s-a format Lacul Aral?

Lacul Aral este un lac sărat (în tradiţia geografică rusă era considerată drept mare închisă) în Asia Centrală, situat între Kazahstan şi Uzbekistan (Republica Autonomă Karakalpakstan). Este cunoscut şi sub numele de Marea Aral sau Marea Albastră.

Lacul Aral a apărut în 1986, după scăderea nivelului apelor Mării Aral și implicit, separării acesteia în două bazine acvatice independente- Aralul Mare și Aralul Mic. Până în 1987 Aralul Mic reprezenta un bazin semiînchis în nordul Mării Aral, separat de restul Aralului de insula Kokaral.

Însă, în anul 2003 Aralul de Sud s-a divizat și el în două bazine, estic în prezent Aralkum și vestic, legătură prin canalul Uzun Aral, situat la altitudinea de 29 de metri deasupra nivelului mării, care doar menținea echilibrat nivelul apelor din cele două lacuri. În 2005 Aralul Mic (din nord) a fost diguit prin Barajul Kokaral pentru a preveni deversarea în bazinul Aralului Mare.

Totodată, în mai 2009 lacul estic din bazinul Aralului Mare a secat definitiv. În 2010, lacul a fost umplut din nou parțial cu apă din Amudaria, dar peste 4 ani, în 2014 imagini din satelit arată că lacul estic a secat complet, în locul său fiind acum deșertul Aralkum.

Lacul Aral din Vest se pare că este alimentat de ape subterane, și ar putea evita desecarea completă.

Secarea lacului Aral. Catastrofă care ne arată impactul omului asupra mediului înconjurător
Secarea lacului Aral. Catastrofă care ne arată impactul omului asupra mediului înconjurător

Citeste si: Băile Telega din Prahova- din stațiunea cândva renumită pentru tratamentele cu apă sărată și nămol, la ruină

Lacul Aral a fost printre cele mai mari lacuri din lume

Lacul Aral era cândva cel de-al cincilea lac al planetei ca suprafata, însă acum se numara printre cele mai socante dezastre ecologice, conform secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, informează The Telegraph.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Totodată, industria piscicola din zona, care altadata prospera având 40.000 de angajati a fost distrusa si fostele orase porturi, situate de-a lungul tarmului, au devenit cimitire de vapoare. Orasul-port Aralsk, situat in nordul marii, ajunsese sa fie situat la zeci de km de apa.

Lacul Aral era renumit în fosta URSS pentru resursele sale piscicole şi pentru staţiunile de pe coasta sa de sud, mai ales Muinak şi Kazahdarya). Apa sa de un albastru intens era foarte limpede (fundul Aralului putea fi văzut in zile însorite pină la adincimea de 25 m şi atingea în iulie temperatura de 30 grade C.

Astfel, deturnarea apelor celor doua rauri care alimentau Marea Aral, mai exact Amudaria si Sardaria, prin construirea canalelor pentru irigarea desertului, a dus la scaderea suprafetei acesteia si la o crestere considerabila a salinitatii. Daca in anul 1960, suprafata Aralului era de 68,5 mii km2, in 2004 s-a redus cu 75%, iar in 2007, 90% din suprafata ce in trecut era acoperita de apele Aralului devenise uscat.

Nivelul marii a scazut cu 20 m, iar salinitatea apei a crescut pana la 100g/l (valoarea medie a salinitatii apei de mare este de 35g/l).

Citeste si: Lacurile dintr-o regiune a Argentinei și-au schimbat culoarea în roz fluorescent. Explicația, înfricoșătoare

Cum a secat Lacul Aral?

Încă din anul 1961 nivelul Lacului Aralulia început să scadă foarte mult din cauza deturnării apelor Amudariei şi Sîrdariei spre canalele de irigare din Asia Centrala. Dacă în 1960 cotele apelor Aralului erau cu 53,5 m mai sus în raport cu nivelul Oceanului Mondial, în 1970 ele vor scădea cu 2 m, în 1975 cu încă 1,5 m, pentru ca în 1983 să fie cu doar 43,5 m mai sus de nivelul Oceanului Mondial (adică cu 10 m mai jos faţă de nivelul din anul 1960). Totodată, s-a înregistrat o permanentă creştere a salinităţii apei.

Dacă în 1960 acest indice era de 0,99%, zece ani mai tîrziu era deja de 1,12%, în 1975 era de 1,34%, iar în 1983 de 2,03%. În vara anului 1983 pentru ultima dată au ieşit în largul Aralului navele flotei piscicole sovietice, şi tot atunci a fost ultimul sezon turistic în staţiunile de pe coasta de sud.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Incendiile violente continuă în Grecia. Pompierii se luptă pentru stingerea flăcărilor în nordul Atenei

In 2014, Nasa a publicat imagini din satelit cu catastrofa ecologica provocata de omenire

Aceasta catastrofa a lacului Aral este principala problema de pe agenda oficialului, acesta incearca din răsputeri sa ii determine pe liderii din regiune sa coopereze pentru a repara daunele. “Fac un apel catre toti liderii sa se aseze impreuna si sa incerce sa gasesca solutii”, a mai afirmat Ban Ki-Moon.

Secarea lacului Aral. Catastrofă care ne arată impactul omului asupra mediului înconjurător
Secarea lacului Aral. Catastrofă care ne arată impactul omului asupra mediului înconjurător[Sursa foto: earthobservatory.nasa]

Sursa: earthobservatory.nasa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si