Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Secerișul grâului, sărbătorit ca pe vremuri

A început secerișul grâului, iar în unele zone, tradiția se păstrează vie. În Bihor oamenii s-au adunat pe câmpiile arse de soare, îmbrăcați în haine populare și puși pe muncă. Înainte de a culege recolta, membrii comunității fac un picnic în mijlocul holdei.

Redactia Stirile Kanal D,

Secerișul grâului, sărbătorit ca pe vremuri [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În comuna Șinteu din Bihor localnicii s-au trezit cu noaptea în cap și, după ce s-au îmbrăcat în costume populare, au ieșit la câmp. Astăzi a debutat oficial Secerișul, așa că ritualul din străbuni trebuie respectat cu sfințenie. Ca totul să fie ca la carte, înainte de a începe munca, bărbații și-au ascuțit coasele.

A început Secerișul. Localnicii din Bihor sărbătoresc tradiția

Și cum ziua de coasă se anunță una dificilă, bărbații au făcut un picnic bogat chiar în mijlocul câmpului.

„Slănină de casă de la Șinteu, de la Huta, avem pâine de secară cârnați, bineînțeles tot de casă, de la noi avem și lapte bătut”.

Nu au lipsit nici muzica și voia bună.

Între timp, femeile din comunitate, îmbrăcate în porturi populare, au decorat cu flori batoza veche de peste 100 de ani care urma să macine cerealele.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

„O împodobim cu flori de sezon”.

Apoi, bărbații au intrat rând pe rând în lanul de secară. Regula este ca fiecare să își aleagă câte o holdă și să cosească doar în perimetrul său. În spatele lor vin doamnele care adună spicele și formează mănunchiuri.

În final mănunchiurile ajung în batoza care, spun localnicii, este mai eficientă decât combina modernă de recoltat.

Comunitatea de slovaci din Șinteu este cea mai mare din vestul țării. Deși sunt vremuri demult apuse, oamenii vor să transmită generațiilor mai tinere un mesaj important: să nu-și uite obiceiurile străvechi.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI