Temperaturile meteo extreme care provoacă seceta din această vară le dă mari bătăi de cap fermierilor de la noi din țară care susțin că producțiile agricole din acest an sunt în pericol. În unele zone din România, din cauza lipsei precipitaţiilor şi a sistemelor de irigaţii, culturile agricole sunt compromise aproape în totalitate.

Unul dintre cele mai afectate judeţe de la noi din țară este județul Galați, potrivit RRA.

În decursul ultimelor cinci luni nu a mai plouat serios pe raza județului, iar culturile care sunt neirigate sunt afectate în proporţie de 80 până la sută la sută. 

Citeste si: Secetă mare în România. Premierul Ciucă îndeamnă populația la un consum responsabil al apei potabile

"Dacă la grâu am realizat cam 50% din ceea ce am făcut anul trecut, la cultura de porumb şi floarea soarelui s-ar părea că va fi similar cu anul 2020, adică 0. La ora asta e catastrofă," a afirmat Floricel Dima, cultivator de terenuri neirigate în zona Frumuşiţa Fârţăneşti.

Fermierii au probleme serioase și în zonele irigate

Nu doar cultivatorii zonelor neirigate întâmpină probleme. Chiar și zonele în care există sisteme de irigare există probleme, sistemele sunt vechi şi uzate și se defectează frecvent. 

"Am avut nişte probleme cu nişte pompe care după seceta asta s-au defectat, ne urcă apa de la Dunăre şi stăm de o lună de zile fără apă.

S-au uscat deja legumele, sunt 50%-60% compromise. Exploatăm un sistem de 40 de ani. Practic, sudăm azi într-o parte, peste două zile crapă în altă parte," a declarat Vasile Tunsu, fermier din comuna Vânători.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Jumătate din Capitală nu are apă caldă. Răspunsul Termoenergetica despre când revine apa

Altă problemă întâmpinată de agricultori este nivelul tot mai scăzut al Dunării. 

"Marea majoritate a noastră irigă prin SPA Dunăre. Sub 3500 nivelul Dunării nu se mai amorsează pompele şi nu vom mai avea apă pe canalul magistral," a susținut Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice.

Fermierii cer disperați stare de urgență

Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi din judeţul Botoşani, Ionică Nechifor, care este şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, solicită instituirea imediată a stării de urgenţă ca urmare a secetei care afectează cea mai mare parte a zonei Moldovei.

Oficialul a atras atenția că judeţul Botoşani este lovit de o secetă istorică, care afectează atât sectorul vegetal, cât şi cel zootehnic din agricultură, generând pierderi foarte mari.

"Eu estimez unde la 95% pierderi în ceea ce înseamnă culturile înfiinţate în primăvară. Eu cred că în zona zootehnică este mai grav. Toate păşunile sunt roşii. Efectiv la ora actuală fermierii dau mâncare din ceea ce a rămas ca rezervă de anul trecut. Nu mai vorbesc de producţia de lapte care s-a dus undeva la 70% din producţia de anul trecut. Consecinţele sunt grave. De aia zic eu că statul român trebuie să folosească toate rezervele posibile pentru a salva fermierul", a precizat Nechifor.

Citeste si: VIDEO- România e tot mai aproape de proclamarea stării de calamitate din cauza secetei

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Şeful Staţiunii de la Popăuţi susține că doar dezvoltarea sistemelor de irigaţii poate fi o alternativă la crizele de precipitaţii care se înregistrează, cu intensitate crescută de la un an la altul.

"Noi suntem la mila lui Dumnezeu. Nu avem cum să ne luptăm cu natura, cu ceea ce se întâmplă astăzi. Singura soluţie rămâne la Guvernul României, Ministerul Agriculturii în aşa fel încât să putem să supravieţuim în această perioadă", a mai spus Nechifor.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că, pe fondul secetei prelungite, cursurile de apă au secat, iar fermierii nu au surse de apă pentru animalele lor.

Citeste si: Administrația "Apele Române" face apel la populație să nu foloseasca apa pentru umplerea piscinelor sau udatul grădinilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si