Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că în perioada 4-10 ianuarie 2023 culturile agricole vor trece printr-o perioadă de secetă pedologică.

Informațiile ANM cu privire la seceta pedologică

„Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Banat, Crişana, Transilvania şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în estul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul şi sudul Munteniei”,  spun reprezentanții ANM.

Pentru culturile de grâu și orz, se vor înregistra fazele de răsărire (70-100%), apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (30-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Rapiţa se va afla predominant în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-9 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a culturilor în general medie şi slabă.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul vegetativ, acestea având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute din această perioadă”, arată prognoza ANM.

De asemenea, specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu precum şi efectuarea arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Citește și: Vremea se schimbă în România. Viscol, în mai multe zone din țară, începând cu 5 ianuarie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si