VIDEO- Seceta pedologică afectează culturile agricultorilor români
Seceta pedologică se va menține în următoarele săptămâni în Dobrogea, în Moldova și în Muntenia. Temperaturile din acest an au crescut cu 1-9 grade față de anii anteriori.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că în perioada 4-10 ianuarie 2023 culturile agricole vor trece printr-o perioadă de secetă pedologică.
„Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Banat, Crişana, Transilvania şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în estul Dobrogei.
Pentru culturile de grâu și orz, se vor înregistra fazele de răsărire (70-100%), apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (30-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Rapiţa se va afla predominant în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-9 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a culturilor în general medie şi slabă. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul vegetativ, acestea având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute din această perioadă”, arată prognoza ANM.
De asemenea, specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu precum şi efectuarea arăturilor
adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.Citește și: Vremea se schimbă în România. Viscol, în mai multe zone din țară, începând cu 5 ianuarie