Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Seceta pedologică afectează culturile agricultorilor români

Seceta pedologică se va menține în următoarele săptămâni în Dobrogea, în Moldova și în Muntenia. Temperaturile din acest an au crescut cu 1-9 grade față de anii anteriori.

Maria Stiuca,

Seceta pedologică afectează culturile agricultorilor români

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că în perioada 4-10 ianuarie 2023 culturile agricole vor trece printr-o perioadă de secetă pedologică.

Informațiile ANM cu privire la seceta pedologică

„Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Banat, Crişana, Transilvania şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul şi sudul Munteniei”,  spun reprezentanții ANM.

Pentru culturile de grâu și orz, se vor înregistra fazele de răsărire (70-100%), apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (30-100%).

Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„Rapiţa se va afla predominant în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-9 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a culturilor în general medie şi slabă. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul vegetativ, acestea având în general o bună rezistenţă la temperaturile scăzute din această perioadă”, arată prognoza ANM.

De asemenea, specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu precum şi efectuarea

arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Citește și: Vremea se schimbă în România. Viscol, în mai multe zone din țară, începând cu 5 ianuarie

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI