Close sidebar
Close sidebar

Secretar de stat Ministerul Sănătăţii: ''Infodemia, la fel de contagioasă ca şi noul coronavirus''

''Infodemia este la fel de contagioasă ca şi noul coronavirus'', susţine secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu.

Andreea Stoica,

Test coronavirus

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Andrei Baciu a declarat, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Forumului European pentru Sănătate Gastein, că în contextul perioadelor de carantină şi izolare asociate pandemiei actuale fenomenul infodemiei, care s-a răspândit rapid pe internet, în special în social media, este "la fel de contagios ca şi noul coronavirus" şi "afectează pe toată lumea".

Invitat în cadrul Forumului care a avut ca temă aşa-numita "infodemie" asociată COVID-19 şi efectele informaţiilor incorecte sau false atât asupra populaţiei cât şi a eforturilor autorităţilor din domeniul sănătăţii publice, secretarul de stat a declarat că activitatea online s-a intensificat în perioadele de izolare şi astfel a crescut şi riscul expunerii la infodemie.

"Avem de-a face cu o boală infecţioasă, aşadar măsurile impuse de autorităţi în mai multe ţări au fost cele care au recomandat distanţarea fizică, prin urmare majoritatea populaţiei, cel puţin timp de câteva săptămâni, a petrecut mult timp în spaţii închise.

Odată cu activitatea în spaţiile închise a venit şi activitatea online, unde acest fenomen al infodemiei, la fel de contagios ca şi noul coronavirus, s-a răspândit pe internet, în special în social media", spune Andrei Baciu.

Informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor"

Acesta a dat exemplul situaţiei din Republica Moldova unde, în opinia sa, informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor" implicate în combaterea pandemiei.

"La fel cum sunt sigur că s-a întâmplat şi în alte ţări, în Republica Moldova au existat ştiri false care au circulat online conform cărora autorităţile furnizau cifre false privind creşterea cazurilor şi unde a existat un important curent de informaţii care defineau noua situaţie COVID-19 drept o gripă uşoară, pentru care populaţia nu avea de ce să se îngrijoreze, dar şi idei conform cărora măsurile- purtarea măştii şi distanţarea fizică- nu ar fi eficiente.
Toate aceste acţiuni au slăbit puterea şi rolul autorităţilor implicate în gestionarea şi combaterea pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Coronavirus

"COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică" 

De asemenea, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Sylvie Briand, care conduce departamentul de pregătiri la nivel mondial în faţa riscurilor infecţioase, a declarat că pentru instituţia pe care o reprezintă "infodemia este un tsunami de informaţii" în contextul epidemiei.

"Pentru noi, infodemia este un tsunami de informaţii, bune sau rele, care însoţeşte o epidemie, iar COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică", spune aceasta.

"O particularitate a managementului în timpul COVID-19 este faptul că trebuie să ne confruntăm cu două lumi. Prima este lumea virtuală, în care informaţia circulă foarte rapid pe internet, iar cealaltă este lumea fizică, în care informaţia circulă la fel de rapid, însă de la o persoană la alta. În lumea virtuală, informaţia circulă extrem de rapid şi tocmai de aceea este foarte dificil de abordat la timp", a afirmat Briand.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Sursa: agerpres.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI