In articol:
- Informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor"
- "COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică"
Andrei Baciu a declarat, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Forumului European pentru Sănătate Gastein, că în contextul perioadelor de carantină şi izolare asociate pandemiei actuale fenomenul infodemiei, care s-a răspândit rapid pe internet, în special în social media, este "la fel de contagios ca şi noul coronavirus" şi "afectează pe toată lumea".
Invitat în cadrul Forumului care a avut ca temă aşa-numita "infodemie" asociată COVID-19 şi efectele informaţiilor incorecte sau false atât asupra populaţiei cât şi a eforturilor autorităţilor din domeniul sănătăţii publice, secretarul de stat a declarat că activitatea online s-a intensificat în perioadele de izolare şi astfel a crescut şi riscul expunerii la infodemie.
"Avem de-a face cu o boală infecţioasă, aşadar măsurile impuse de autorităţi în mai multe ţări au fost cele care au recomandat distanţarea fizică, prin urmare majoritatea populaţiei, cel puţin timp de câteva săptămâni, a petrecut mult timp în spaţii închise.
Informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor"
Acesta a dat exemplul situaţiei din Republica Moldova unde, în opinia sa, informaţiile false "au slăbit puterea şi rolul autorităţilor" implicate în combaterea pandemiei.
"COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică"
De asemenea, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Sylvie Briand, care conduce departamentul de pregătiri la nivel mondial în faţa riscurilor infecţioase, a declarat că pentru instituţia pe care o reprezintă "infodemia este un tsunami de informaţii" în contextul epidemiei.
"Pentru noi, infodemia este un tsunami de informaţii, bune sau rele, care însoţeşte o epidemie, iar COVID-19 a venit cu o infodemie foarte puternică", spune aceasta.
"O particularitate a managementului în timpul COVID-19 este faptul că trebuie să ne confruntăm cu două lumi. Prima este lumea virtuală, în care informaţia circulă foarte rapid pe internet, iar cealaltă este lumea fizică, în care informaţia circulă la fel de rapid, însă de la o persoană la alta. În lumea virtuală, informaţia circulă extrem de rapid şi tocmai de aceea este foarte dificil de abordat la timp", a afirmat Briand.
Sursa: agerpres.ro