Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Dragoş Cosmin Lucian Preda a anunţat totodată că autorităţile guvernamentale, împreună cu reprezentanţi ai mediului antreprenorial, vor să alcătuiască o listă cu oportunităţi în România.

Potrivit acestuia, pandemia a dat şansa României de a se restarta, de a implementa noile tehnologii, digitalizarea, 5G etc.

”Probabil că va fi nevoie şi de o listă de noi meserii, odată cu apariţia noilor tehnologii”, a

mai spus Dragoş Cosmin Lucian Preda.

Acesta a participat marţi la prima dezbatere din acest an a ”Pactului pentru muncă – Împreună reconstruim România”, ce a avut loc la Timişoara.

Secretar de stat: „Pandemia a dat şansa României de a se restarta”

”România are nevoie de unitate patronală, de consens social şi politic pentru elaborarea unei Strategii pe termen mediu şi lung privind ocuparea forţei de muncă. Aceasta este concluzia primei dezbateri din acest an a 'Pactului pentru muncă – Împreună reconstruim România', ce a avut loc la Timişoara”, un eveniment iniţiat de CONAF şi FPPG, în parteneriat strategic cu Concordia, au anunţat patronatele.

Citeste si: Cod roșu de furtună. Zona în care sunt așteptate ploi torențiale

Citeste si: Berguzar Korel are “unda verde” pentru al treilea copil

Citeste si: Curs valutar 10 iunie. Cât costă miercuri un euro

Reprezentanţi ai patronatelor, autorităţilor publice locale şi centrale, antreprenoriatului şi multinaţionalelor, au dezbătut la Timişoara problemele cu care se confruntă piaţa forţei de muncă din România şi au lansat soluţii pentru depăşirea situaţiei actuale.

“Vrem să muncim în România. Vrem să învăţăm o meserie în România”, a

declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

secretar de stat pandemie

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ea a mai adăugat că este timpul să conştientizăm că cea mai importantă resursă a României o reprezintă oamenii şi avem datoria morală să le creăm toate condiţiile pentru creşterea calităţii vieţii în România.

“Pactul pentru Muncă este un instrument prin care invităm la dialog toţi actorii principali, patronate, sindicate, guvern, pentru a stabili şi construi cu prioritate, o strategie pe termen mediu si lung în ceea ce priveşte politica de ocupare a forţei de muncă. Se spune des despre mediul antreprenorial că nu reuşeşte să se coaguleze şi să acţioneze unitar nici măcar atunci când avem obiective de interes naţional. Iată că Pactul pentru Muncă este mai mult decât un instrument, este un integrator de forţe, poate chiar fi denumit sugestiv Partidul Antreprenorilor”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

La rândul său, Franck Neel, preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), a arătat că, deşi la nivel guvernamental s-au luat măsuri pentru relansarea economică post-pandemie, este nevoie de mult mai multe măsuri pentru a ajuta economia României.

”Sunt necesare investiţii, singurele capabile să creeze noi locuri de muncă. Dar, pentru asta, este nevoie şi de modificări legislative. Şi este nevoie de ele acum! Un exemplu în acest sens îl reprezintă gazele din Marea Neagră. Investiţiile în acest sector au nu numai avantajul de a asigura securitatea energetică a ţării, ci şi de a crea zeci de mii de noi locuri de muncă direct şi pe orizontală”, a mai spus Franck Neel.

Pe de altă parte, Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental România, a declarat că, în industria automotive, puternic afectată de criza pandemică, se fac eforturi pentru găsirea de soluţii care să conducă la păstrarea locurilor de muncă. Un neajuns în România îl reprezintă faptul că, în ultimii patru ani, s-a pierdut din competitivitate, cea mai importantă cauză fiind aceea că au crescut salariile, fără a creşte şi productivitatea muncii.

Citeste si: Se poate transmite coronavirusul prin colete și scrisori? Răspunsul lui Raed Arafat

”Pentru o strategie în domeniul ocupării forţei de muncă este nevoie de consens politic”, a declarat Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Potrivit acestuia, în România nu se mai găsesc meseriaşi, nu se mai găsesc sudori, strungari etc.

”S-au desfiinţat şcolile profesionale, s-au transformat în licee în care media de promovabilitate a examenului de bacalaureat este un dezastru: aproape 0%! Avem nevoie de şcoli de meserii”, a mai spus primarul Dănuţ Groza.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Vicepreşedintele CONAF, Nicoleta Munteanu, expert în insolvenţă strategică, a adăugat că ar trebui modificată şi legislaţia, pentru că dispar meserii, după cum altele noi apar odată cu digitalizarea şi utilizarea noilor tehnologii.

“După ce trece această pandemie, nu ştiu câţi dintre cei reîntorşi în ţară vor rămâne aici. Avem nevoie de politici coerente şi inteligente pentru o dezvoltare economică durabilă a ţării“, a spus Nicoleta Munteanu.

Evenimentul de la Timişoara este primul din acest an, urmând ca dezbaterile din cadrul ”Pactul pentru Muncă. Împreună Reconstruim România” să continue la Braşov (pe 23 iunie) şi la Constanţa (pe 7 iulie).

La finalul a doi ani de dezbateri, concluziile şi soluţiile constatate în cadrul discuţiilor se vor concretiza într-un acord, ”Memorandum of Understanding”, agreat de participanţii la conferinţe. Documentul va fi înaintat Guvernului României şi va include principalele soluţii identificate de mediul antreprenorial pentru o piaţă a muncii flexibilă, eficientă şi competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, precum şi asupra nivelului de trai al românilor.

Iniţiatorii proiectului sunt CONAF şi FPPG, iar partener strategic este Confederaţia Patronală Concordia. Sponsorii principali sunt OMV Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica, iar sponsor al evenimentului este Siemens România.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) are ca obiectiv susţinerea şi promovarea antreprenoriatului feminin şi reprezintă interesele a nouă organizaţii economice şi sociale, având ca scop apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice şi culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autorităţile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), membru fondator al Confederaţiei Patronale Concordia, reprezintă cadrul de dezvoltare, dialog şi gestionare eficientă a resurselor din sectoarele energie, petrol, gaze şi minerit energetic din România.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă, în acest moment, opt dintre cele mai puternice sectoare din economie: automotive, energie şi utilităţi, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport, cu un total de peste 300.000 de angajaţi şi mai mult de 1.500 de companii, cu capital românesc şi străin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si