Guterres, care a sosit luni în capitala Moldovei, Chișinău, a declarat, într-o conferință de presă comună cu premierul Natalia Gavriliță, că impactul războiului Rusiei în Ucraina vecină ”este profund și de anvergură”.

Ce spune Secretarul general al ONU după vizita în Republica Moldova

El susține că consecințele escaladării sunt ”prea înspăimântătoare pentru a fi luate în considerare”, transmite Associated Press.

Vizita șefului ONU în Moldova, una dintre cele mai sărace țări ale Europei, care are o populație de aproximativ 2,6 milioane de oameni, vine după o serie de incidente îngrijorătoare, care a zguduit regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, și i-a pus pe oficialii de la Chișinău în stare de alertă. 

Citeste si: Germania pregăteşte un plan de criză pentru eventualitatea opririi bruşte a livrărilor de gaze din Rusia

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La sfârșitul lunii aprilie, trei bărbați au lansat grenade la biroul de securitate de stat din regiune, iar două antene mari de transmisie au fost doborâte o zi mai târziu.Vineri, poliția din Transnistria a declarat că dispozitive explozive au fost aruncate dintr-o dronă, lăsând cratere de un metru adâncime în apropierea unui sat.

În incidente nu au fost înregistrate victime

”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, ” a spus Guterres. Suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova ”nu trebuie să fie amenințate sau subminate”, a adăugat el.

Citeste si: ZIUA 76 de război. Zelenski: Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă

Transnistria, o mică fâșie de pământ cu o populație de aproximativ 470.000 de locuitori, se află sub controlul autorităților separatiste încă de la războiul din 1992 cu Moldova. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în regiunea separatistă, aparent ca forțe de menținere a păcii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si