Secrete de amenajare: Stilul shabby chic
Se spune ca amenajarea casei reflecta personalitatea celor care locuiesc in ea.
Cele mai des intalnite sunt amenajarile moderne sau contemporane, in care simplitatea este completata de tehnologiile inovatoare; totusi, exista si stiluri, care desi nu sunt pe placul tuturor, au un impact puternic in design-ul interior. In aceasta categorie intra si shabby chic, un stil eclectic, caracterizat de armonia perfecta intre nou si vechi.
Dupa cum o spune si numele, acest tip de amenajare este o combinatie intre elemente “ponosite”, vechi, reconditionate si elemente chic, elegante, care impreuna creează o atmosfera placuta si primitoare.
Aparut la sfarsitul anilor ’80, shabby chic este o replica la moda interioarelor moderne, exagerat de scumpe. Ideea a plecat de la un designer englez, care a inceput sa reconditioneze si sa integreze in amenajarile sale mobilier antic, cumparat de la targurile de vechituri. De asemenea, casele de la tara din Marea Britanie au fost o sursa de inspiratie pentru dezvoltarea acestui stil de amenajare intrucat aici oamenii obisnuiau sa isi pastreze mobila veche, generatie dupa generatie.
Fiind o varianta destul ieftina, care pune la incercare creativitatea, curentul shabby chic s-a raspandit rapid in jurul lumii. In prezent, este stilul preferat al celor care apreciaza imperfectiunea, care sunt in cautarea autenticitatii si a romantismului si al celor care inca vor sa pastreze un iz antic intr-o lume tehnologizata.
Shabby chic este un stil destul de feminin. Culorile, mobilierul si accesoriile specifice nu sunt intotdeauna pe placul barbatilor. Insa, cu imaginatie si atentie la detalii, poti sa gasesti acel echilibru in design, astfel incat incaperile sa nu fie nici prea monotone, nici duse la extrem. In orice caz, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont daca iti doresti sa implementezi acest stil de amenajare.
Culori pastelate
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Spatiile shabby chic au, in general, peretii albi pentru a da senzatia de mai multa lumina si mai mult spatiu. Insa, nu lipsesc nici pastelurile delicate, precum roz, bleu sau turcoaz. Acestea se pot regasi atat pe unul dintre pereti, cat si in randul mobilierului si al accesoriilor. Poti alege un tapet cu motive florale, o draperie, un covor, o veioza sau cateva perne decorative in culori calde. Astfel, vei obtine incaperi elegante, care transmit o senzatie de liniste si calm.
Mobilier autentic
Farmecul stilului shabby chic este dat de faptul ca iti poti realiza singur piesele de mobilier. Ai libertatea de a integra in locuinta un dulap din casa bunicii, o masa primita mostenire de la parinti sau o noptiera gasita intr-un targ de antichitati. Le poti personaliza dupa bunul plac, vopsindu-le intr-o culoare care se potriveste cu restul detaliilor si astfel, vei obtine un element unic si atragator.
De asemenea, poti adauga scaune tapitate, fotolii sau canapele din materiale textile, care, dincolo de confortul oferit, asigura si o unitate in design-ul interior.Ornamente delicate
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Decoratiunile shabby chic inspira feminitate, eleganta si delicatete, punand in lumina, intr-un mod subtil, contrastul intre vechi si nou. Tablourile cu rame scorojite, oglinzile ovale cu ornamente aurii, candelabrele somptuoase, cu abajururi inflorate, manerele vechi ale dulapurilor sau robinetele “ruginite” sunt elemente care definesc stilul shabby chic. Nici materialele si texturile vechi, desprinse, parca, din trecut, nu trebuie sa lipseasca. Atentie, insa, la modul in care le combini intrucat poti sa cazi, cu usurinta, in extrema kitch-ului.
Stilul shabby chic este pentru persoanele romantice, indraznete si creative, care nu cred in stereotipul conform caruia doar locuintele amenajate in functie de tendinte ofera confortul necesar. Daca iti place combinatia intre vechi si contemporan si daca nu vrei sa aloci un buget prea mare pentru mobilarea casei, stilul shabby chic este si pentru tine. Tine cont de aceste secrete de amenajare si lasa-ti imaginatia la joaca!