Mod de preparare:
Se iau 12 ciorchini de flori de soc si se spala de praf sau musculite, apoi se toaca foarte bine si se pun intr-un borcan de patru-cinci litri. Se adauga peste flori sucul de la 2 lamai si 300 de grame de miere, apoi se pun 3 litri de apa de izvor si se amesteca totul foarte bine, pana cand mierea se dizolva.
Se acopera borcanul cu o farfurioara si se lasa sa fermenteze vreme de trei-patru zile, la temperatura camerei. Cand lichidul din interio¬rul borcanului a capatat miros pregnant de soc si are un gust usor intepator (de la dioxidul de carbon eliminat in timpul fermentatiei), socata se filtreaza si se pune in sticle de un litru, la frigider.
Efect terapeutic: un litru si jumatate de socata consumata zilnic stimuleaza puternic activitatea rinichilor, previne precipitarea sarurilor si formarea nisipului si a pietrelor la rinichi, ajuta la eliminarea surplusului de apa din tesuturi, tratand eficient umflarea