In articol:
- Ce prevede Hotărârea nr 6 din 2022
- Persoanele nevaccinate ar putea sta mai puțin în carantină
- Primii copii au fost vaccinați în România. 6 minori au fost imunizați
- Peste 100.000 de doze de vaccin pediatric sunt în țară
- Peste 13.000 de cazuri de elevi sunt infectați la nivelul țării
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea unei carantine cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72
Ce prevede Hotărârea nr 6 din 2022
CNSU a adoptat Hotărârea nr. 6/2022 prin care s-a decis modificarea excepţiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României. Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei de 5 zile următoarele categorii de persoane:
* copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani;
* persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării;
* lucrătorii transfrontalieri care intră
* elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare;
* conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane şi se deplasează
* persoanele predate autorităţilor române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
* membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti şi posesori de paşapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu;
* piloţii de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum şi mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar;
* personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară cât şi de la bordul navelor şi elicopterelor de transport
* personalul navigant maritim român care se repatriază prin orice mijloc de transport şi cel care efectuează schimbul de echipaj la bordurile navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă;
* personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României;
* angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc în România de la activităţi desfăşurate în interes profesional în afara ţării.
De asemenea, CNSU a stabilit instituirea carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi exceptarea lor de la această măsură dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioară izolării ca urmare a confirmării pozitive COVID-19.
Tot prin Hotărârea nr.6/2022 a CNSU s-a decis că poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ş.a..
În decizia de suspendare se vor menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, se spune în HCNSU nr.6/2022.
Nu în ultimul rând, s-a stabilit că odată cu intrarea în vigoare a HCNSU nr.6/2022 se abrogă HCNSU nr. 2/2022 privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea ţărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic, criteriilor pe baza cărora se stabileşte încadrarea acestora şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor precum şi aprobarea Listei cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată.
HCNSU urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 februarie 2022.
Citeste si: IPS Teodosie, obligat sa ramana in carantina Palatul Arhiepiscopal. Decizia judecătorilor, definitivă
Persoanele nevaccinate ar putea sta mai puțin în carantină
Potrivit surselor, autoritățile se gândesc să scurteze perioada carantinei și pentru persoanele nevaccinate. Astfel, în loc de 10 zile, cei care nu s-au imunizat ar putea fi obligați să stea în carantină doar 5 zile.
De asemenea, autoritățile se pregătesc să renunțe la lista țărilor cu risc epidemiologic. Este vorba despre listele prin care se decide dacă o persoană stă sau nu în carantină. Condiția ar fi ca cei care au grijă să fie vaccinați, trecuți prin boala COVID-19 sau să aibă un rezultat negativ al testului COVID-19.
Citeste si: Cum se genereaza certificatul verde dupa doza booster
Primii copii au fost vaccinați în România. 6 minori au fost imunizați
6 minori s-au imunizat în primele ore ale zilei și nu a fost înregistrată nicio reacție adversă.
România se află în cea mai neagră zi de la începutul pandemiei. Peste 34.000 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore, aproape dublu față de numărul înregistrat ieri.
Testele efectuate au fost de peste 100.000, ceea ce este că un sfer din persoane înseamnă testate au fost confirmate pozitive.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Peste 100.000 de doze de vaccin pediatric sunt în țară
Peste 100.000 de doze de vaccin pediatric au sosit în țară și sunt disponibile pentru imunizarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. La un centru de vaccinare din Drumul Taberei până la miercuri la prânz s-au vaccinat 6 copii, 60 sunt programați pe toată lumea și 500 până la finalul lunii. Dintre cele 220 de centru din țară, unele au organizate spații speciale pentru copii, cu animatori sau personaje din desene animate, pentru ca cei 15 minute să aibă grijă un copil trebuie să le petreacă acolo la vaccinare să fie într-un spațiu adecvat.
Citeste si: Alexandru Rafila a explicat noile reguli privind functionarea școlilor în valuul Omicron- VIDEO
Peste 13.000 de cazuri de elevi sunt infectați la nivelul țării
Dintre copiii vaccinați aici în aceată dimineată niciunul nu a avut reacții adverse.
Ministerul Educației a raportat peste 13.500 de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor și peste 2.800 de clase care au trecut în online. La nivelul zilei de vineri, 21 ianurie în unități de învățământ preuniversitar erau înregistrate, conform raportărilor inspectoratelor școlare: 13541 cazuri pozitive la elevi/preșcolari, 4252 cazuri pozitive la personal. 2882 clase au activitate fizică suspendată și 46 unități au activitate fizică suspendată.
Citeste si: Instanța a respins contestația lui IPS Teodosie! Arhiepiscopul Tomisului trebuie să stea în carantină