UPDATE 15.30: Membrii CSAT au decis, în ședința de joi, să fie constituit un grup de lucru interinstituţional format din secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi specialişti din instituţiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.

Grupul ar urma să elaboreze un plan de acţiune care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general şi particular pentru a preveni şi combate eficient riscurile generate de traficul şi consumul drogurilor.

Decizia CSAT anunțată de Administrația Prezidențială

”Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalităţi de manifestare, repetabilitatea acţiunilor şi cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătăţii, prin punerea în pericol a vieţii sau a calităţii acesteia, cât şi în planul siguranţei publice, pe fondul conectării ţării noastre la trasee şi rute internaţionale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri şi alte substanţe stupefiante prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăţilor şi a îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis, la ședința CSAT

Klaus Iohannis, la ședința CSAT

[Sursa foto: presidency.ro]

Grupuri de lucru operaționale la nivel județean

Prin decizia de azi, la nivel judeţean, vor fi constituite grupuri de lucru operaţionale, formate din specialişti şi experţi desemnaţi de către celelalte instituţii responsabile.

„Pentru transpunerea în practică a planului de acţiune, Guvernul României va adopta, în principal, următoarele măsuri concrete pentru consolidarea autorităţilor care sunt direct responsabile de combaterea unor fenomene infracţionale grave, printre care şi traficul şi consumul de droguri:

- analizarea cadrului legislativ care vizează traficul şi consumul de droguri şi formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea şi completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative şi limitarea posibilităţilor de interpretare speculativă a prevederilor legale.

- garantarea unui cadru instituţional sanitar corespunzător, coerent şi eficient care să asigure extinderea accesului la tratament şi la serviciile pentru recuperare, investigaţii specifice şi măsuri integrate de protecţie împotriva riscurilor asociate consumului de substanţe stupefiante în rândul elevilor şi al tinerilor.

- implementarea cu rigurozitate a Planului Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unităţile de învăţământ, pentru elevi şi cadrele didactice, şi măsuri concrete în problematica drogurilor, precum şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026”, mai arată sursa menţionată.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

De la ora 12, are loc ședința CSAT la Palatul Cotroceni, condusă de președintele Klaus Iohannis. Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi e legat de securitatea din regiunea Mării Negre.

Ce se va discuta la ședința CSAT?

”- Consumul de droguri/alte substanţe stupefiante de către tineri/elevi- risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale;

- Evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţii pentru România;

- Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033”, conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, conform agendei, la şedinţa CSAT vor mai fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Cotroceni

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Cotroceni

[Sursa foto: presidency.ro]

Citește și: Klaus Iohannis, în Ungaria: Atacul terorist asupra Israeului e evident în sprijinul Rusiei/ România e pregătită să intervină cu ajutoare

Problema drogurilor în școli

La început de an școlar, Klaus Iohannis spunea că a luat decizia să includă tematica drogurilor în școli pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

”Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale. În acelaşi timp, vreau să subliniez importanţa comportamentelor preventive şi responsabile. Este crucial ca tinerele generaţii să înţeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele şi consecinţele dramatice ale consumului de droguri, alcool şi tutun”, a afirmat, pe 11 septembrie, Klaus Iohannis.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Citește și: Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE. Zelenski, la București: ”Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor. România ne susţine în acest sens”

Securitatea la Marea Neagră. Iohannis:”Flancul estic trebuie în continuare întărit”

Securitatea la Marea Neagră. Iohannis:”Flancul estic trebuie în continuare întărit”

[Sursa foto: presidency.ro]

Securitatea la Marea Neagră. Iohannis:”Flancul estic trebuie în continuare întărit”

Pe ordinea de zi, se află și securritatea la Marea Neagră. Zilele trecute Klaus Iohannis a declarat că flancul estic trebuie în continuare întărit. 

"În ceea ce priveşte Marea Neagră, România este aliat NATO şi ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului estic, România beneficiază de cele mai importante garanţii de securitate din toată istoria noastră, dar este clar- Flancul estic trebuie în continuare întărit.

Pentru asta este nevoie să avem atenţia noastră îndreptată spre Marea Neagră, asta facem şi în cadrul NATO şi astăzi cu preşedintele Zelenski am vorbit despre cum vrem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre.

Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alţii, ci toţi care avem ieşire la Marea Neagră să putem folosi Marea Neagră aşa cum este scris în tratatele internaţionale”, a declarat Iohannis, în timpul declarațiilor comune cu Volodimir Zelenski.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si