Administrația Prezidențială a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România.
Citeste si: Armata rusă încearcă să taie alimentarea cu energie electrică în mai multe orașe din Ucraina
Un alt subiect care va fi abordat în ședința de astăzi este despre măsurile privind gestionarea integrată a unui posibil flux masiv de refugiați sau persoane strămutate pe teritoriul național având în vedere situația de securitate internațională.
O nouă ședință CSAT
În cadrul ședinței CSAT de astăzi se vor analiza și alte tematici ce vizează domeniul securității naționale. O ședință CSAT a fost convocată și joi, 24 februarie 2022, imediat după ce Federația Rusă a atacat Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a declarat în acel moment că Rusia a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forța tancurilor în locul vieților cetățenilor din Ucraina și România condamnă ferm această acțiune pe care o consideră agresiune.
Klaus Iohannis a reamintit că niciun cetățean de pe teritoriul României nu trebuie să se teamă pentru sigiuranța sa și a adăugat că România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina.
Citeste si: Ungaria nu va permite trecerea armelor pentru Ucraina pe teritoriul său
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Totodată, președintele a anunțat că România este pregătită să facă față unor eventuale consecințe economice și umanitare, drept urmare a unui posibil conflict de durată dintre Rusia și Ucraina.
„Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a spus Klaus Iohannis.
Datele oficiale arată că numărul persoanelor care vin înn România de pe teritoriul Ucrainei este în continuă creștere. Un grup de lucru a fost organizat la nivelul Guvernului pentru a centraliza ofertele de sprijin şi cererile de ajutor.
Klaus Iohannis susține reacţia fermă şi rapidă a Uniunii Europene împotriva Rusiei
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, şeful statului subliniind deplina solidaritate a României cu poporul ucrainean.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a condamnat, în intervenţia sa, în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporţii a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.
Citeste si: Primii militari francezi au ajuns în România. Soldații au fost transportați cu un avion vopsit în culorile Ucrainei
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Klaus Iohannis a evidenţiat impactul acţiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice, precum şi consecinţele severe asupra securităţii europene şi euroatlantice, aceste acte încălcând flagrant angajamentele asumate de Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte rolul său de membru permanent al
Consiliului de Securitate al ONU.
"Preşedintele Klaus Iohannis a calificat atacul trupelor ruseşti asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat şi neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent şi suveran. Preşedintele României a subliniat că, în această situaţie atât de dificilă, Uniunea Europeană trebuie să continue să îşi apere valorile şi principiile, evidenţiind importanţa unităţii şi legăturilor cu partenerii apropiaţi din regiune şi la nivel global.
Preşedintele Klaus Iohannis a sprijinit reacţia fermă şi rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancţiuni şi pregătirea, în continuare, a unor sancţiuni individuale şi economice suplimentare, care să vizeze şi Belarus", arată sursa citată.
Şeful statului a subliniat deplina solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean şi a precizat că ţara noastră va continua să ofere sprijin, în principal asistenţă umanitară.
Citeste si: VIDEO| Drumul Ucraina-România, udat de lacrimi