Close sidebar
Close sidebar

Desființarea Secției Speciale din justiție, aprobată de Guvern. Ce a transmis premierul Ciucă

O nouă ședință de Guvern are loc luni, începând cu ora 17.00, iar pe ordinea de zi se află un proiect extrem de controversat - desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ). Potrivit actualului proiect, secția introdusă pe vremea regimului Dragnea va fi preluată de o altă structură, din afara DNA.

Sorin Negru,

Premierul Nicolae Ciucă conduce o nouă ședință de guvern

[Sursa foto: Guvernul României]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cabinetul Ciucă s-a reunit luni, de la ora 17.00, într-o şedinţă online. Pe ordinea de zi a Executivului se află proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), proiect care prevede desemnarea a 42 de procurori pentru preluarea dosarelor.

Citeste si: Rusia transmite că există "șanse" să ajungă la o înțelegere cu Occidentul. Vladimir Putin, dialog televizat cu Serghei Lavrov

Actul normativ trebuie să fie prima dată aprobat de Guvern, pentru a merge apoi în Parlament, forul legislativ având ultimul cuvânt de spus.

LEGEA privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție poate fi văzută aici

Premierul Ciucă: Este un obiectiv din programul de guvernare 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în şedinţa de Guvern, despre proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ), că este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. 

”Începem cu proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV.

Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului, Ministerului Justiţiei şi desigur CSM pentru că au colaborat şi iată astăzi putem să analizăm şi să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern. 

Desființarea Secției Speciale, avizată pozitiv de CSM

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost pus în dezbatere publică la începutul anului.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La acel moment, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a precizat că, potrivit proiectului, vor fi desemnaţi 42 de procurori pentru preluarea dosarelor, iar măsurile aflate în proiectul de lege au fost agreate de toate partidele din coaliţia de guvernare.

Potrivit informaţiilor Adevărul, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat un aviz pozitiv pe proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Citeste si: Rafila: În această săptămână vom scădea sub 20.000 de cazuri în fiecare zi

DNA, scoasă din schemă 

Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost pus în dezbatere publică în 21 ianuarie, iar vineri a primit aviz favorabil din partea plenului CSM.

Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu "sistem inspirat de modelul Parchetului European".

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților.

DNA- singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție- este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR, potrivit Hotnews. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.

Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI