Executivul condus de Nicolae Ciucă s-a reunit, miercuri, într-o nouă şedinţă de Guvern, printre proiectele de pe ordinea de zi aflându-se abilitarea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Citeste si: Protest la fabrica de armament din Prahova. Ministrul Economiei vine de urgență la faţa locului

La ședința de guvern de miercuri, 4 mai, au fost invitați și tineri care activează în diverse domenii de activitate  sau care învață în diverse intituții de învățământ din România, atât preuniversitar, cât și universitar.

În debutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă li s-a adresat tinerilor prezenți în Palatul Victoria: 

Al doilea pachet de sprijin pentru România, pe masa Guvernului

Marius Budăi a anunțat că delegația sindicaliștilor de la Confederația Meridian va fi primită după ce va semna, alături de omologul său italian, Andrea Orlando, Memorandumul de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană.

Citeste si: SRI informează că mai mulți români ar activa pe lângă gruparea de hackeri Killnet

„Imediat după această acţiune împreună cu domnul premier vom primi o delegaţie a cetăţenilor noştri care sunt aici, care pe bună dreptate protestează. Vom transmite mesajul clar după discuţiile cu dumnealor", a transmis ministrul Marius Budăi.

Potrivit acestuia, Guvernul a decis să fie proactiv şi nu reactiv.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"După primul pachet social implementat în luna ianuarie, exact pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, astăzi avem un al doilea pachet, care se cheamă sprijin pentru România, care în egală măsură sprijină şi mediul privat, dar şi categoriile de cetăţeni cei mai

vulnerabili", a transmis ministrul Muncii.

Sindicatele cer salarii mai mari și măsuri urgente pentru stoparea scumpirilor

Protestul de miercuri de la Palatul Victoria are loc până la ora 13.00 ;i este organizat de Confederația Națională Meridian.

Sindicaliștii cer Executivului salarii decente și condiții mai bune de muncă, măsuri urgente pentru stoparea creșterii prețurilor la carburanți, energie și gaze.

Au venit și reprezentanții minerilor din Valea Jiului pentru a cere condiții decente pentru cei care nu vor mai avea un loc de muncă după restructurările făcute de autorități. 

Ce decizii ia Guvernul în ședința de miercuri

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe propune ca domeniile în care vor putea fi emise ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie-august 2022 să fie: Finanţe şi economie; Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie; Afaceri interne; Sănătate; Transporturi şi Infrastructură; Cercetare şi Digitalizare; Cultură; Turism; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Printre prevederile propuse în proiectul de lege referitor la măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor se află finanţarea acţiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat la clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă, precum şi la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI sau RsII.

Proiectul mai propune şi introducerea obligativităţii autorităţilor administraţiei publice locale de a transmite, către MDLPA, rapoartele anuale privind acţiunile întreprinse pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente.

Un alt proiect de lege aflat pe agenda Executivului se referă la supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Conform expunerii de motive, proiectul asigură transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2019/2034 privind supravegherea prudenţială a firmelor de investiţii şi modifică mai multe Directive europene în domeniu. Prin actul normativ se propune modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2006, în sensul delimitării competenţelor între Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în privinţa autorizării, reglementării şi supravegherii instituţiilor de credit care provin din firme de investiţii care ating pragul volumului de activitate, în funcţie de activităţile pe care acestea intenţionează să le desfăşoare.

Guvernul mai discută în şedinţa de miercuri şi un proiect de lege privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare.

Executivul mai are în vedere şi modificarea unor acte normative în domeniul străinilor, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă în acest sens propunându-se, între altele, crearea posibilităţii de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare la oricare dintre formaţiunile teritoriale pentru imigrări ale Inspectoratului General pentru Imigrări şi extinderea, de la 60 la 180 de zile, a termenului în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator, a avizului de angajare.

Un alt act normativ aflat pe agenda Executivului este proiectul de hotărâre care prevede instituirea procedurii de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, în vederea clarificării etapelor, a termenelor şi a responsabilităţilor tuturor actorilor implicaţi în acest proces, în corelare cu prevederile Codului administrativ.

Guvernul mai discută şi două proiecte de hotărâri referitoare la măsuri pentru pregătirea Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ce va avea loc la Bucureşti în perioada 26 septembrie- 14 octombrie, precum şi la organizarea şi desfăşurarea în România a Conferinţei internaţionale cu tema "Războaiele de independenţă, diplomaţie şi societate. Noi perspective şi abordări ale Problemei Orientale 1875-1878" în perioada 8-11 mai 2022.

Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află un memorandum privind aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2022-2025 şi unul referitor la acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemia COVID-19.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si