UPDATE: Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că în sfârşit avem legea izolării, carantinării, iar şedinţa Guvernului este convocată pentru a modifica HG privind prelungirea stării de alertă şi pentru a include modificările necesare.

Acesta a mai spus că de astăzi autorităţile au din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are la dispoziţie orice Guvern într-o ţară democratică.

”Începând de astăzi, avem din nou la dispoziţie instrumentele pe care le are orice guvern pentru a lupta eficient contra pandemiei.

Sunt reglementate prin lege măsurile specifice şi ne-a revenit practic dreptul de a putea lua măsuri de protecţie a sănătăţii publice. Reamintim românilor că în urma decizii peste 900 de pacienţi au cerut externare şi peste 3.000 de români diagnosticaţi nu au fost internaţi în spitale. Nu am putut impune izolarea, pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă în urma anchetelor epidemiologice nu aM putut dispune izolarea faţă de persoanele cu care au intrat în contact. Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte negative”, a afirmat prim-ministrul.

Premierul a afirmat că vor fi dispuse toate măsurile pentru a opri răspândirea epidemiei.

”Am avut reuniunea a CNSU care a luat deciziile necesare pentru pregătirea şedinţei de Guvern”, a subliniat prim-ministrul.

Orban a mai precizat că, odată cu apariţia Legii 136 (privind carantina şi izolarea- n.r.) practic avem două legi pe care trebuie să le avem ca bază legală.

"Odată Legea 55 şi Legea 136. Pe lângă hotărârea de guvern pe care o vom adopta, care reintroduce măsura izolării, carantinării, carantinării zonale, va trebui să pregătim actele normative subsecvente în baza Legii 136, cu spaţiile de carantină, sunt mai multe acte normative care trebuie pregătite rapid. Particip la ora 11 la videoconferinţa cu directorii DSP şi la ora 17 la videoconferinţa cu prefecţii”, a anunţat Ludovic Orban,

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Legea privind carantina şi izolarea, promulgată sâmbătă de şeful statului, a intrat marţi în vigoare.

Anunţul făcut de premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban a afirmat, luni, că Executivul va modifica Hotărârea de Guvern privind starea alertă în concordanţă cu prevederile noii legi şi pregăteşte, din punct de vedere administrativ, toate structurile implicate.

Citeste si: Legea carantinei și izolării intră în vigoare. Modificări de ultim moment

"Vom avea, cel mai probabil, mâine dimineaţă (marţi- n.r.) şedinţă de Guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privitoare la starea de alertă, astfel încât să introducem toate măsurile care sunt permise de lege. De asemenea, pregătim, din punct de vedere administrativ, managerial, toate structurile cu atribuţii, indiferent că este vorba de INSP, Direcţiile de sănătate publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de control, toate le pregătim pentru a dispune, într-un ritm cât mai rapid, măsurile necesare în baza prevederilor legii", a declarat, luni, Ludovic Orban.

Şedinţă de Guvern: Ce decizii va luat Ludovic Orban?
Şedinţă de Guvern: Ce decizii va luat Ludovic Orban?

Întâlnire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Înaintea şedinţei Executivului va avea loc şi o întâlnire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul acestei întâlniri se vor face propunerile care urmează să fie introduse în HG privind prelungirea stării de alertă.

Tot marţi, potrivit agendei anunţate de Executiv, premierul are programate o videoconferinţă cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii şi o altă videoconferinţă cu prefecţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Citeste si: Orban, despre pacienții cu coronavirus externaţi la cerere. Ce riscă după intrarea în vigoare a legii privind carantina

Senatul a adoptat joia trecută proiectul de lege privind carantina şi izolarea.

Ce prevede Legea privind carantina şi izolarea?

Forma finală a legii privind carantina prevede, printre altele, că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. A fost eliminată complet din lege sintagma „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Coronavirus România. Alte 767 infectări și 17 decese, în ultimele 24 de ore

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si