Sedinţă de urgenţă la Guvern: Starea de alertă se prelungeşte!
Premierul Ludovic Orban s-a întrunit marți, în ședintă cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul de Interne, Marcel Vela și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În plus, în această seară, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă.
UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, după şedinţa CNSU, că s-a decis propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile.
”Şi la nivel european se prevede un trend ascendent. Şi în România e la fel. În afara de sâmbătă şi duminică, când am avut mai puţine teste, azi avem 3100 de cazuri. Raportăm aici creşterea numărului de cazuri în Alba, Bacă, Timiş, Prahova, Iaşi, şi Bucureşti”, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, după şedinţa CNSU.
Nelu Tătaru a precizat că s-a aprobat propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.
De asemenea, s-a aprobat lista ţărilor cu risc epidemiologic şi se păstrează aceleaşi reguli.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că avem o transmitre comunitară în multe judeţe, dar trendul negativ trebuie inversat.
”În ciuda eforturilor uriaşe ale medicilor, prea mulţi român pierd lupta cu acest virus ”, a afirmat Iohannis, precizând că nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie cunoscută realitatea.
Klaus Iohannis a mai declarat că le-a solicitat premierului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, "să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă" şi a subliniat că, în contextul pandemiei de COVID-19, "nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor".
"Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposibilitatea secţiilor de terapie intensivă de a mai primi şi trata cazurile severe. În acest sens, am solicitat prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă şi să crească, de fapt, capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a fi
pregătite şi pentru situaţii mai grave", a declarat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
”Ne confruntăm cu o tranmitere comunitară accentuată în Capitală şi în multe judeţe. Paturile la ATI riscă să atingă foarte curând un prag alarmant. În ciuda eforturilor uriaşe ale medicilor, prea mulţi român pierd lupta cu acest virus. În spatele cifrelor reci se află familii întregi şi o suferinţă profundă”, a afirmat Klaus Iohannis.
Declaraţiile complete ale preşedintelui Iohannis se regăsesc AICI
Întâlnirea a început la ora 16:00, la Palatul Victoria, anunță biroul de presă al Executivului.
De asemenea, la ora 13:00 a avut o altă întrunire a Comitetului Municipal la care ar urma să se decidă eventuale noi restricții în Bucureşti, după ce rata de infectare din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la mia de locuitori, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Capitala ar putea intra în scenariul roșu, potrivit datelor venite de la Institutul Național de Sănătate Publică privind incidența cumulată a cazurilor de coronavirus.
În Capitală, în ultimele șapte zile au fost înregistrate 3.561 de cazuri de COVID-19 și 398 de decese. În total, de la izbucnirea pandemiei, în București au fost depistate 22.950 de cazuri.
Și Administrația Prezidențială anunță marți, la ora 19:00, o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.
3.109 cazuri noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.109 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV- 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:
București – 2,69 (*indicele este raportat la populația de 2.151.665 de locuitori)
Alba – 2,53
Vâlcea -2,22
Iași – 2,07
Bacău – 2,12
Neamț – 2,01
Teleorman – 1,87
Sălaj – 1,89
Sibiu – 1,82
Caraș-Severin – 1,70
Cluj – 1,80
Brașov – 1,58
Timiș – 1,64
Vaslui – 1,57
Ilfov – 1,53
Harghita – 1,50
Prahova – 1,58
Până astăzi, 5.535 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 12.10.2020 (10:00) – 13.10.2020 (10:00) au fost raportate 68 de decese (40 bărbați și 28 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.