Ioan Lazăr, la data faptelor manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA. Fostul director a mai fost în postura de inculpat și în alte dosare DNA pentru săvârșirea unor infracțiuni asemănătoare (vezi mai jos).

Citeste si: Fostul ministru Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Care sunt acuzațiile aduse acum de DNA

Procurorii DNA- Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Lazăr şi a Oanei-Dana Murariu, la data faptelor manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, respectiv şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În faţa judecătorilor va ajunge şi administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citeste si: Procurorii DNA au reținut 4 persoane care eliberau certificate false COVID în schimbul a 300 de euro

Procurorii anticorupţie arată, în rechizitoriu, că Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu, în calităţile menţionate, în cursul anului 2015 şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică ce a vizat "Reabilitarea şi modernizarea Secţiei pediatrie din

cadrul SJU Piatra Neamţ". Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte şi societatea omului de afaceri, inculpat în cauză.

"Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora.

S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant", se precizează în comunicat. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Prejudiciu de 2,5 milioane lei adus de inculpați

În acelaşi context, spun anchetatorii, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menţionat (5.014.294 lei- echivalentul a 1.129.727 euro- care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). 

De asemenea, mai arată DNA, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

"Deşi lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015- decembrie 2017.

Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului şi încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secţii, începând cu data de 4 decembrie 2018", precizează procurorii anticorupţie. 

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă, menţionează DNA.

Alt dosar trimis de DNA în judecată, în 2020

În decembrie 2020, managerul Ioan Lazăr a fost trimis în judecată împreună cu șeful Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, Mihail Popescu, și cu două persoane fizice, administrator, repectiv angajat al unei societăți comerciale. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

"În perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat,, Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț …”.

Concret, între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În contextul menționat mai sus, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt  ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică.

Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei).

Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Judeţean Neamţ un prejudiciu în valoare de  3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri".

Un comunicat DNA, din august 2018, conține o altă trimitere în judecată a lui Ioan Lazăr împreună cu alte persoane, inclusiv oameni de afaceri pe acuzații asemănătoare de abuz în serviciu.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si