Șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava acuzată de procurori că ar fi luat mită de la zeci de pacienți, mulți dintre ei suferind de cancer în stadiu terminal, a fost eliberată din arest preventiv și plasată în arest la domiciliu.

Curtea de Apel Suceava a admis contestația depusă de medicul Anca Dumitrovici Ababneh la decizia de arestare preventivă luată de tribunal și a decis că aceasta poate fi cercetată în continuare în arest la domiciliu, scrie Monitorul de Suceava

Citește și: Cresc cazurile de tuberculoză și astm. Spitalele din București abia fac față

Noi decizii în cazul medicului care cerea șpagă de la bolnavii de cancer

Magistrații au stabiilit o serie de interdicții. Printre acestea se numără și cea de a nu-și mai exercita profesia de medic. În plus, ea nu are voie să părăsească imobilul unde locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza.

Citește și: VIDEO- Un tânăr din Oradea a ajuns de 64 de ori la Urgențe în doar 2 luni

O altă obligație pe care vinovata va trebui să o respecte este să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, precum și a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată de fiecare dată când va fi chemată.

De asemenea, ea nu are voie să comunice, direct sau indirect, cu martori, suspecți, dar nici cu pacienții care se aflau în supravegherea medicală, în calitate de medic oncolog, și aparținătorii acestora.

Citește și: Tot mai mulți pacienți la Unităţile de Primiri Urgenţe. Raed Arafat: „Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben”

Detalii șocante din dosarul de corupție al medicului oncolog

Primele investigații în cazul șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava pentru luare de mită au început atunci când familia unui pacient a denunțat-o. Bărbatului i-ar fi fost amânat tratamentul luni de zile și aprobat doar după ce i-ar fi dat bani doctoriței, mai informează  Monitorul de Suceava. Medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, însă între timp pacientul a murit.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Un medic din Suceava, cu un salariu de 5.000 de euro, a cerut unui pacient șpagă dublă, pentru că suferea de două tipuri de cancer. Un alt pacient a murit, deoarece nu a dat mita suficient de repede

Primul denunț la adresa medicului Anca Dumitrovici Ababneh a fost înregistrat în luna martie a anului 2022, fiind reclamată că a cerut și a primit bani pentru prescrierea tratamentului de cancer.

Apoi, în iunie 2022, a fost făcut un al doilea denunț. În acest caz, doctorița era reclamată că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în monitorizarea căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat, potrivit hotnews.ro. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi agravat starea de sănătate bolnavului, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Citește și: Bolnavii de cancer ar putea obține certificatul de handicap încă de la diagnosticarea cu boala. Criteriile de încadrare vor fi modificate

Martorii susțin că doctorița chema pacientul la cabinet, însă amâna continuu începerea tratamentului, din decembrie 2021 și până în martie 2022.

Familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit în spital că pentru a primi tratamentul potrivit, pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, fiind disperați că tratamentul nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței că face un împrumut și vine cu banii. Apoi, ca prin minune, a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în două săptămâni, dar pacientul murise între timp.

Citește și: Adevărul despre moartea bebeluşului botezat la Suceava. Care a fost, de fapt, cauza decesului nou-născutului

„Tarif” dublu pentru un pacient cu două tipuri de cancer

În perioada aprilie 2022- ianuarie 2023, doctorița ar fi cerut și primit diferite sume de bani, de la 50 de lei, la 50 de euro, sau alte bunuri precum miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane, brânză, de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii lor.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Citește și: Opt martori au fost audiați în cazul dublei crime de la Bran. Suspectul principal va fi supus unei expertize psihiatrice

În decembrie 2022, medicul ar fi cerut și primit de la un pacient suma de 100 de lei. Bolnavul suferea de două forme de cancer, iar la momentul înmânării plicului magic, i-a pus doctoriței printre documente suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele și a găsit banii și i-a dat înapoi, pe motiv că avea două forme de cancer.

Citește și: Protest în centrul municipiului Satu Mare pentru Ana Oros Dărăban, femeia ucisă de câini

Apoi, oferta pacientului a crescut la două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus să nu se deranjeze, dar mai apoi i-a mulțumit.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si