Șefa FMI a atras atenți că, pentru o mare parte a economiei globale, 2023 va fi un an dificil. A subliniat că principalele motoare ale creşterii globale, Statele Unite, Europa şi China se confruntă cu o încetinire a activităţilor.

Noul an va fi mai greu decât 2022

Kristalina Georgieva a spus că noul an va fi ” mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore- SUA, UE şi China- încetinesc toate simultan”.

Citește și: Anunț de la Ministerul Finanțelor despre taxele de anul viitor

Declarațiile vin în contextul în care în octombrie, FMI şi-a redus perspectivele de creştere economică globală în 2023, subliniind impactul negativ al războiului din Ucraina, precum şi presiunile inflaţioniste şi ratele ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să reducă presiunile preţurilor.

China, mutare neașteptată

De atunci, China a renunţat la politica de zero Covid şi s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale. Totuși, consumatorii de acolo rămân atenţi pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Economia României, creștere tot mai firavă. Puterea de cumpărare a românilor, cădere în gol

Preşedintele Xi Jinping a cerut sâmbătă, în discursul de Anul Nou, mai mult efort şi unitate pe măsură ce China intră într-o ”nouă fază”.

Impactul COVID asupra economiei

”Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022  la nivelul sau sub creşterea globală”, a spus Georgieva.

Citește și: Românii cu averi mari, vânați de Fisc, cu ajutor de la experții FMI

Cel mai mare pericol? Răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus mai Georgieva.

Citește și: Experții FMI, prognoză pesimistă despre economia României în 2023


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si