Unde este focarul de coronavirus în România
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, în săptămâna 27 iulie- 2 august, 33,9% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus s-au înregistrat în Bucureşti, Argeş, Prahova, Braşov şi Dâmboviţa.
Potrivit raportului săptămânal de supraveghere realizat pe baza datelor raportate până la 2 august, 36,8% din totalul deceselor au fost înregistrate în Argeş, Bucureşti, Prahova, Dâmboviţa şi Bacău.
Citeste si: Epidemiolog celebru, veste bună în mijlocul prăpădului: Se întâmplă pentru prima oară după 20 mai!
Cea mai gravă situație, în Argeș
INSP arată că în judeţul Argeş rata de incidenţă cumulată este de peste 200 de cazuri/100.000 locuitori, iar în alte şapte judeţe- peste 100/100.000 locuitori.
Totodată, se înregistrează un trend ascendent în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19, faţă de săptămâna anterioară, în 30 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Masca chirurgicală trebuie purtată și acasă?! Anunțul oficial al specialiștilor
60% dintre decese, la bărbați
Conform sursei citate, unul din 14 cazuri a fost depistat la personal medical. 78,6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59% s-au înregistrat la bărbaţi.
INSP precizează că 94,8% dintre toţi cei decedaţi din cauza COVID-19 aveau cel puţin o comorbiditate asociată, cum ar fi afecţiuni cardiovasculare, neurologice, renale, pulmonare, diabet, obezitate, neoplasm.
Șefa INSP, avertisment înfricoșător
Simona Pârvu, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a explicat marți, într-un interviu pentru Europa liberă că, dacă trendul crescător al cazurilor noi de Covid se va mentine în următoarele două, trei săptâmâni, secțiile de terapie intensivă vor fi supraaglomerate și se va ajunge în situația Italiei.
Citeste si: Nelu Tătaru: „Am suplimentat personalul din direcţiile de sănătate publică”
Rata de trasmitere a virusului e destul de ridicată, între 1 și 1.1, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor zilnice crește, iar dintre acestea, între 2 și 5% ajung la secția de terapie intensivă. Mai exact, ”la o medie de 1.100 cazuri pe zi, la ATI ajung între 20 și 50 de bolnavi.”
”Din păcate, dacă ne menținem pe acest trend numărul de decese va rămâne crescut”, spune Simona Pârvu.
În acest moment, România ocupă primul loc în Europa la numărul deceselor din ultimele 14 zile la suta de mii de locuitori