sefa Serviciului de Ambulanta Bucuresti sustine ca exista un deficit de personal: Pentru regiunea Bucuresti vorbim de un medic la 20.000 de locuitori
Serviciile de urgenta au un deficit de personal de perste zece ani, a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti- Ilfov (SABIF), Alis Grasu, pentru News.ro.
„Urgenta medicala la nivel Bucuresti-Ilfov este asigurata de echipaje ale SABIF, UPU- SMURD si serviciile private de ambulanta aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru consultatii la domiciliul si transport neasistat.
Deficitul de personal este la toate categoriile, la toate tipurile de ambulante ar fi necesare echipaje in plus. Deficitul de personal este real si nu a aparut peste noapte, vine de peste zece ani. Vine din anii in care putea fi angajat un om daca plecau sapte din institutie. S-au creat posturi vacante la Bucuresti, in 2013 erau 688 de posturi vacante si nu aveam voie sa le scoatem la concurs.
Pana in 2013, am fost finantati de Casa de Asigurari de Sanatate, finantati din venituri proprii exclusiv. in 2013, am fost trecuti ca sursa de finantare, la Ministerul Sanatatii si prin aceasta trecere s-au taiat din statul de functii cele 688 de posturi vacante (la nivel national e vorba de 3.000 de posturi), ceea ce a permanentizat deficitul de personal de aproape 50 la suta", a precizat Alis Grasu.
Managerul Serviciului de Ambulanta mai sustine ca, in 2014, Ministerul Sanatatii a incercat modificarea HG 144/2010, prin suplimentarea cu 500 de posturi a serviciilor de ambulanta din Romania,
dar nu a reusit. „Totusi, au fost alocate 60 de postrui din alte uniati ale Ministerului Sanatati. Tot 2014, se reuseste echivalarea garzilor la asistenti si ambulantieri, ceea ce suplineste prin garzi deficitul de personal. Acum, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a lansat in dezbatere publica un proiect privind suplimentarea cu 500 de posturi pentru serviciile de ambulanta din Romania", a mai spus managerul SABIF.
Legat de masini, acestea au peste varsta legala de utilizare, dar sunt functionale, desi intretinerea lor este costisitoare, a mai spus Grasu.
„Parcul auto SABIF are 184 de ambulante, 135 au norma de serviciu indeplinita (norma de casare) 74 la suta din totalul parcului, conform HG din 2004. A nu se intelege ca aceste ambulante sunt defecte. Toate ambulantele sunt in stare de functionare, toate corespund normelor standardelor in vigoare, la fel si aparatura de pe ele. Avem 22 de ambulante de tip C, 14 din ele cu peste noua ani vechime, 86 de ambulante de tip B1, B2, 54 din ele cu peste sapte ani vechime.
Avem si 45 de ambulante A1 si A2, dintre care 36 au peste opt ani vechime. 31 de ambulante de transport au vechime de peste noua ani. Dintr-o initiativa a Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) s-a facut o rocada, iar masinile de transport din Bucuresti cu rulaj mai mare au fost inlocuite cu masini din anumite judete unde nu era asa mare solicitare, iar masinile erau aproape noi", a precizat managerul Alis Grasu.
Potrivit acesteia, in urmatorii patru ani, SABIF ar putea primi minimum 130 de ambulante noi. „Este o licitatie pentru achizitia unor masini noi organizata la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin DSU. Speram ca, pe parcursul a patru ani, sa primim ambulante cu care sa inlocuim masinile cu norma de serviciu indeplinita. Ne-am facut un calcul sa primim minimum 130 de ambulante. LA SABIF inca mai avem 13 ambulante functionale mai vechi de 13 ani.
Pentru serviciile de ambulanta nu au mai fost achizitionate masini de transport de opt ani, dar acum in licitatie sunt trecute si masinile de transport A1 si A2", a mai spus managerul.
Potrivit managerului SABIF, pentru regiunea Bucuresti exista un medic de Ambulanta la 20.000 de locuitori, iar pentru Ilfov un medic la 10.000 de locuitori, ca si pentru celelalte judete ale tarii.
In ceea ce priveste selectia apelurilor, dr.
Alis Grasu a explicat ca „ambulanta este chemata pentru intreaga paleta de diagnostice prevazute in index, de la intepatura de insecta cu sau fara reactie alergica, pana la edem pulmonar, infarct miocardic, accident rutier, caderea de la inaltime, nasterea la domiciliu. Selectia apelurilor se face in functie de ceea ce relateaza apelantul coroborat cu raspunsurile la intrebarile puse de operatoare. in momentul in care operatoarea introduce duerere toracica, se deschide o fereastra cu intrebari ajutatoare. Pune respectivele intrebari si in functie de raspuns este introdus intr-un cod de urgenta. Deci durerea toracica poate fi de cod verde, contractura musculara, junghi intercostal sau traumatism mai vechi pana la infarctul miocardic cod rosu. in functie de ceea ce spune solicitatorul la telefon si raspunde la intrebari", a mai spus medicul Grasu.
Sunt trei grade de urgenta, cod rosu cu risc imediat, cod galben, nu pune viata in pericol, dar se poate agrava si urgenta de cod verde, consultatia la domiciliu. „Conform legii sanatatii, la urgenta majora trebuie sa ajungem in 15 minute, in Bucuresti in 80 la suta din cazuri, in Ilfov in 20 de minute, in 80 la suta din cazuri. Nu exista timp normat pentru transporturi medicale si consultatii la domiciliul pacientilor. Din pacate, multi pacienti ar vrea sa vina ambulanta C la orice caz in 15 minute sau amplifica simptomatologia ca sa vina o ambulanta de tip C si de multe ori scapa din vedere suferinta alarmanta, spunand altceva", a mai spus managerul SABIF.
si Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti, a spus precizat ca exista un deficit de personal si de masini.
„In Bucuresti sunt 3.000 de pompieri dintre care 1.800 au facut curs de paramedic. in Spitalul de Urgenta Floreasca, tot personalul din Unitatea de Primiri Urgente, prin rotatie, lucreaza pe masini de interventie sau pe elicopter. Sunt cam 180 de persoane si mai vin de la celelalte spitale de urgenta, cam 80, un numar insuficient. La fel si masinile de Terapie intensiva. Ar fi necesare opt masini de Terapie Intensiva in Bucuresti. La 10-15 masini cu asistent ar trebui sa fie o masina cu medic. Sunt 28 de ambulante cu paramedic in Bucuresti si Ilfov plus cele patru de terapie intensiva", a explicat medicul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti.
„Urgenta medicala la nivel Bucuresti-Ilfov este asigurata de echipaje ale SABIF, UPU- SMURD si serviciile private de ambulanta aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru consultatii la domiciliul si transport neasistat. Deficitul de personal este la toate categoriile, la toate tipurile de ambulante ar fi necesare echipaje in plus.
Deficitul de personal este real si nu a aparut peste noapte, vine de peste zece ani. Vine din anii in care putea fi angajat un om daca plecau sapte din institutie. S-au creat posturi vacante la Bucuresti, in 2013 erau 688 de posturi vacante si nu aveam voie sa le scoatem la concurs. Pana in 2013, am fost finantati de Casa de Asigurari de Sanatate, finantati din venituri proprii exclusiv. in 2013, am fost trecuti ca sursa de finantare, la Ministerul Sanatatii si prin aceasta trecere s-au taiat din statul de functii cele 688 de posturi vacante (la nivel national e vorba de 3.000 de posturi), ceea ce a permanentizat deficitul de personal de aproape 50 la suta", a precizat Alis Grasu.
Managerul Serviciului de Ambulanta mai sustine ca, in 2014, Ministerul Sanatatii a incercat modificarea HG 144/2010, prin suplimentarea cu 500 de posturi a serviciilor de ambulanta din Romania, dar nu a reusit. „Totusi, au fost alocate 60 de postrui din alte uniati ale Ministerului Sanatati. Tot 2014, se reuseste echivalarea garzilor la asistenti si ambulantieri, ceea ce suplineste prin garzi deficitul de personal. Acum, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a lansat in dezbatere publica un proiect privind suplimentarea cu 500 de posturi pentru serviciile de ambulanta din Romania", a mai spus managerul SABIF.
Legat de masini, acestea au peste varsta legala de utilizare, dar sunt functionale, desi intretinerea lor este costisitoare, a mai spus Grasu. „Parcul auto SABIF are 184 de ambulante, 135 au norma de serviciu indeplinita (norma de casare) 74 la suta din totalul parcului, conform HG din 2004. A nu se intelege ca aceste ambulante sunt defecte. Toate ambulantele sunt in stare de functionare, toate corespund normelor standardelor in vigoare, la fel si aparatura de pe ele. Avem 22 de ambulante de tip C, 14 din ele cu peste noua ani vechime, 86 de ambulante de tip B1, B2, 54 din ele cu peste sapte ani vechime.
Avem si 45 de ambulante A1 si A2, dintre care 36 au peste opt ani vechime. 31 de ambulante de transport au vechime de peste noua ani. Dintr-o initiativa a Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) s-a facut o rocada, iar masinile de transport din Bucuresti cu rulaj mai mare au fost inlocuite cu masini din anumite judete unde nu era asa mare solicitare, iar masinile erau aproape noi", a precizat managerul Alis Grasu.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit acesteia, in urmatorii patru ani, SABIF ar putea primi minimum 130 de ambulante noi. „Este o licitatie pentru achizitia unor masini noi organizata la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin DSU. Speram ca, pe parcursul a patru ani, sa primim ambulante cu care sa inlocuim masinile cu norma de serviciu indeplinita. Ne-am facut un calcul sa primim minimum 130 de ambulante. LA SABIF inca mai avem 13 ambulante functionale mai vechi de 13 ani. Pentru serviciile de ambulanta nu au mai fost achizitionate masini de transport de opt ani, dar acum in licitatie sunt trecute si masinile de transport A1 si A2", a mai spus managerul.
Potrivit managerului SABIF, pentru regiunea Bucuresti exista un medic de Ambulanta la 20.000 de locuitori, iar pentru Ilfov un medic la 10.000 de locuitori, ca si pentru celelalte judete ale tarii.
In ceea ce priveste selectia apelurilor, dr. Alis Grasu a explicat ca „ambulanta este chemata pentru intreaga paleta de diagnostice prevazute in index, de la intepatura de insecta cu sau fara reactie alergica, pana la edem pulmonar, infarct miocardic, accident rutier, caderea de la inaltime, nasterea la domiciliu. Selectia apelurilor se face in functie de ceea ce relateaza apelantul coroborat cu raspunsurile la intrebarile puse de operatoare. in momentul in care operatoarea introduce duerere toracica, se deschide o fereastra cu intrebari ajutatoare. Pune respectivele intrebari si in functie de raspuns este introdus intr-un cod de urgenta. Deci durerea toracica poate fi de cod verde, contractura musculara, junghi intercostal sau traumatism mai vechi pana la infarctul miocardic cod rosu. in functie de ceea ce spune solicitatorul la telefon si raspunde la intrebari", a mai spus medicul Grasu.
Sunt trei grade de urgenta, cod rosu cu risc imediat, cod galben, nu pune viata in pericol, dar se poate agrava si urgenta de cod verde, consultatia la domiciliu. „Conform legii sanatatii, la urgenta majora trebuie sa ajungem in 15 minute, in Bucuresti in 80 la suta din cazuri, in Ilfov in 20 de minute, in 80 la suta din cazuri. Nu exista timp normat pentru transporturi medicale si consultatii la domiciliul pacientilor. Din pacate, multi pacienti ar vrea sa vina ambulanta C la orice caz in 15 minute sau amplifica simptomatologia ca sa vina o ambulanta de tip C si de multe ori scapa din vedere suferinta alarmanta, spunand altceva", a mai spus managerul SABIF.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
si Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti, a spus precizat ca exista un deficit de personal si de masini.
„In Bucuresti sunt 3.000 de pompieri dintre care 1.800 au facut curs de paramedic. In Spitalul de Urgenta Floreasca, tot personalul din Unitatea de Primiri Urgente, prin rotatie, lucreaza pe masini de interventie sau pe elicopter. Sunt cam 180 de persoane si mai vin de la celelalte spitale de urgenta, cam 80, un numar insuficient. La fel si masinile de Terapie intensiva. Ar fi necesare opt masini de Terapie Intensiva in Bucuresti. La 10-15 masini cu asistent ar trebui sa fie o masina cu medic. Sunt 28 de ambulante cu paramedic in Bucuresti si Ilfov plus cele patru de terapie intensiva", a explicat medicul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti.
News.ro