Close sidebar
Close sidebar

Șeful DNA: În perioade de criză, cum e pandemia, corupţia prosperă

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat, joi, cu privire la achiziţiile din pandemie, că în perioade de criză corupţia prosperă.

Sorin Negru,

Crin Bologa: Contextul pandemic alimentează corupţia şi există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat, joi, cu privire la achiziţiile din pandemie, că în perioade de criză corupţia prosperă, adăugând că în cursul anilor 2020 şi 2021 au fost înregistrate peste 160 de dosare în legătură cu situaţia epidemiologică.

Citeste si: Angajații care refuză vaccinarea: plătesc sau nu testarea COVID? Ce prevede noul proiect de lege

"Aşa cum se ştie, în perioade de criză, corupţia prosperă şi situaţia asta de pandemie este o situaţie de criză nu numai pentru România, ci pentru toate statele lumii. În aceste circumstanţe, sigur că noi avem foarte multe dosare sau relativ multe dosare în lucru în ceea ce priveşte achiziţiile din pandemie, corupţia din pandemie.

Am avut înregistrate în cursul anului 2020 şi 2021 peste 160 de dosare în legătură cu situaţia epidemiologică", a declarat Crin Bologa la Radio România Actualităţi.

Citeste si: Percheziții de amploare într-un dosar de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals

Crin Bologa: 88 de dosare sunt în lucru, legat de situația pandemică

Potrivit șefului DNA, în prezent sunt în lucru 88 de dosare, iar 60 de persoane sunt puse sub acuzare, cu calitatea de suspecţi şi inculpaţi.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

"De asemenea, opt dosare au fost trimise în judecată cu un număr de 21 de inculpaţi, tot pentru fapte în legătură cu situaţia pandemică", a precizat Bologa. 

Citeste si: Directoarea creșelor din Ploiești și mai multe educatoare din oraș sunt acuzate că sustrăgeau din mâncarea copiilor. Aveau locuințele pline de alimente

Crin Bologa a mai spus că deficitul de personal există "o mare problemă" în DNA, potrivit Agerpres.

"Aici avem o mare problemă. De exemplu, în luna septembrie, aveam schemă de personal la procurori ocupată în proporţie de 69%.

Am reuşit să mai aducem 17 procurori. În prezent, avem schema de personal ocupată la procurori în proporţie de 77%, comparativ, de exemplu, cu perioada de până în 2017-2018, când erau peste 90%", a explicat procurorul-şef al DNA.

DNA: Contextul pandemic alimentează corupţia şi există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie 

Contextul pandemic alimentează corupţia şi există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie, respectiv pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecţie, aparatura specializată, produse şi medicamente, este mesajul transmis de DNA cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

DNA spune că are un rol major în apărarea intereselor generale ale societăţii prin descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi asimilate corupţiei la nivel înalt şi mediu, iar 'mită', 'şpagă', 'şperţ', 'parandărăt', 'comision' reprezintă un argou caracteristic unui comportament fraudulos care înseamnă de fapt abuz de putere, îmbogăţire ilicită şi promovarea intereselor de grup în dauna interesului public.

"Slăbiciunea unui sistem economic şi politic afectat de corupţie şi de lipsă de integritate se va reflecta întotdeauna în precaritatea vieţii cetăţeanului obişnuit. Corupţia macină în continuare multe zone ale societăţii noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societăţii, încurajează clientelismul şi promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societăţii. Într-un cuvânt, corupţia riscă să ameninţe întregul parcurs democratic al unei societăţi. De aceea, combaterea corupţiei trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al justiţiei penale, ci al întregii societăţii prin reprezentanţii ei. Combaterea corupţiei impune un consens social puternic, voinţă politică, resurse umane şi logistică", se menţionează în comunicatul DNA.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI