Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Bogdan Enescu, colonel, la data faptelor şi în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale); Constantin Florea, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezent inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul

public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 acte materiale), şi Ionuţ-Cătălin Sindile, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri ai Jandarmeriei Române "Mihai Viteazul”, pentru uzurparea funcţiei dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale).

"Cei trei suspecţi ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi băneşti în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dispoziţie a şefului ierarhic superior şi fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităţilor desfăşurate.

Ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată şi centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar şi ar fi încasat drepturi băneşti în sumă de 36.068

lei, reprezentând ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de şeful ierarhic superior şi fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităţilor desfăşurate. Concret, suspectul ar fi încasat bani pentru ore suplimentare cu încălcarea art. 21 alin. (1) şi (4) din Legea–cadru nr. 153/2017 şi art. 35 alin. (3) şi (6) din O.u.G.
nr. 114/2018",
arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Poveste trasă la indigo, între actualul șef și foștii șefi ai Jandarmeriei Române

La rândul său, în perioada august- octombrie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Florea Constantin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea aceloraşi prevederi legale, ulterior ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan (deşi acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna mai 2020, drepturi băneşti în sumă de 15.619 lei.

șeful jandarmeriei urmărit penal
Bogdan Enescu, urmărit penal.[Sursa foto: google]

"În mod similar, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Sindile Ionuţ-Cătălin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea prevederilor legale, ulterior, în luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan (deşi acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna iulie 2020, drepturi băneşti în sumă de 28.165 lei", spun procurorii DNA.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, a sosit joi dimineaţă la DNA, în legătură cu un dosar în care este acuzat, alături de foştii şefi, colonelul Ionuţ Cătălin Sindile şi generalul Constantin Florea, că ar fi încasat ilegal plata pentru sute de ore suplimentare, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei.

Enescu a sosit la DNA, unde a refuzat să facă declaraţii, prevalându-se de faptul că aceasta este o fază nepublică a cercetării penale.

Bogdan Enescu afirmă că este nevinovat

El a afirmat doar că este nevinovat.

La DNA au ajuns ulterior şi colonelul Ionuţ Cătălin Sindile şi generalul Constantin Florea.

G4media.ro a relatat recent că în iulie, Direcţia Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) şi, apoi, a sesizat DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, şeful Jandarmeriei şi foştii şefi au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiunea de uzurpare a funcţiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit căruia, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Citeste si: Dialog despre interlopi în ședința de Guvern. Orban, către Marcel Vela: "Trebuie să fiți cu altceva pe ei"

Citeste si: Bilanțul jandarmeriei, după înmormântarea lui Emi Pian

Citeste si: Pensionarii trebuie să știe care este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată ce trebuie să faci- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Anchetă DNA la Jandarmerie. Ore suplimentare de 80.000 de lei

Citând surse din MAI, G4media a mai transmis că doar în cazul şefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El şi-ar fi aprobat singur efectuarea şi plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul şefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.

Citeste si: Tragedia Colectiv a mai rapit o viata! Ioana Raluca Panculescu este victima cu numarul 61

În plus, potrivit Codului Muncii, după efectuarea orelor suplimentare, angajatul are dreptul să îşi ia zile libere şi, numai dacă în următoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare îi sunt plătite, însă plafonat, în limita a 180 de ore suplimentare pe an şi nici aceste prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si