Finlanda şi Suedia şi-au anunţat zilele trecute candidaturile pentru aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei din Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea. Președintele Turciei a transmis că nu va fi de acord cu aderarea celor două ţări și că intrarea lor în NATO ar fi o "eroare".

Citeste si: Finlanda anunță oficial că țara depune cererea de aderare NATO: „Este o zi istorică. O nouă epocă începe”

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat din nou posibilitatea ca Finlanda şi Suedia să intre în NATO, spunând că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Turciei, potrivit Agerpres.

Turcia se opune intrării în NATO a Finlandei și Suediei

Erdogan a reiterat poziţia că ambele ţări sprijină "organizaţii teroriste", printre care Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia, şi miliţiile kurde YPG din Siria.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Suedia face un pas important pentru aderarea la NATO

Nu este clar cum va putea fi convinsă Turcia să nu se opună aderării Suediei şi Finlandei la NATO, comentează agenția germană de presă DPA.

Jens Stoltenberg: Trebuie să ținem cont de îngrijorările Turciei 

"Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea", a scris Jens Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

"Suntem uniţi în acest moment istoric", a adăugat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO care a avut loc duminică la Berlin, Cavusoglu a criticat unele state membre pentru că restricţionează exporturile de arme către Turcia din cauza luptei sale împotriva acestor grupări.

Săptămâna trecută, Erdogan a afirmat că cele două state sunt "case de oaspeţi pentru organizaţii teroriste".


Potrivit unor diplomaţi, un rol l-ar putea juca declaraţii din partea celor două state europene nordice în legătură cu lupta împotriva terorismului şi afacerile cu arme.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si