Din păcate situaţia actuală, în contextul pandemiei de Coronavirus, nu pare că se va îmbunătăţi prea curând, deşi cu toţii ne-am dori ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Ba mai mult decât atât, cazurile cresc alarmant de mult de la o zi la alta, atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi pe întregul mapamondul. Spre exemplu, până în momentul de faţă, pe întreg globul au fost înregistrate peste 70 de milioane de cazuri, din care peste 49 de milioane de recuperări şi peste 1,5 milioane de decese.
Iar cazurile vor continua să crească din mai multe motive, printre care şi aproprierea sărbătorilor de iarnă, fapt care va atrage după sine întoarcerea acasă a românilor ce lucrează peste hotare. În acest caz vă sfătuim să evitaţi pe cât de mult posibil locurile aglomerate şi să respectaţi limita de distanţare socială.
Deşi ne-am dori ca acest material să trateze o temă cât mai veselă, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, situaţia ne obliga totuşi să tragem şi câteva semnale de alarmă în ceea ce priveşte atât regulile de distanţare socială, cât şi
regulile ce trebuie respectate în cazul unui deces provocat de infecţia cu noul coronavirus – SARS – COV- 2.
Mai mult decât atât, DSP-ul (Direcţia de Sănătate Publică), alături de firmele funerare autorizate, trag un semnal de alarmă către toate instituțiile publice din România privind procedurile de preluare, transport, manipulare şi depozitare a tuturor persoane decedate în urma infectării co noul coronavirus SARS–COV-2 la domiciliu sau azil.
Protocolul pentru aceste manevre privind manipularea și transportul funerar nu se poate efectua decât de UNITĂŢILE DE
POMPE FUNEBRE autorizate de DSP (Direcţia de Sănătate Publică). Verifica toate firmele funerare autorizate din oraşe şi judeţe, precum:Orașe și județe precum:
-
București;
-
Ilfov;
-
Călărași;
-
Giurgiu;
-
Brașov;
-
Prahova;
-
Sibiu;
-
Mureș
-
Bacău;
-
Iași;
-
Pitești;
-
Craiova;
-
Dâmbovița;
-
Brăila;
-
Botoșani;
-
Ialomița;
De asemenea, o serie de măsuri de siguranţă şi prevenţie trebuie respectate şi de aparţinătorii decedatului, atât în ceea ce priveşte parcurgerea procedurii de identificare a cadavrului în unitatea sanitară în care a survenit decesul, cât şi pe toată perioada imediat următoare – de la operaţiunile de transport, până la înhumare.
Doar doi dintre membri familiei pot lua parte la procedurile de identificare a cadavrului, purtând echipamentul de protecție. Iar înmormântarea va fi efectuată în cel mai scurt timp posibil, iar sicriul va fi complet sigilat. Rudele de gradul 1 şi 2, pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome şi primesc acordul Direcţiei de Sănătate Publică
Totodată, Direcţia de Sănătate Publică, alături de firmele de pompe funebre autorizate, trag un semnal de alarmă tuturor celor responsabili cu primirea persoanelor decedate în spaţiile destinate ceremoniei de înmormântare, și aici ne referim la: capelele și administrația cimitirelor, privind respectarea legii
cu numărul HG741/2016. Lege care specifică foarte clar că nu este permisă depunerea unei persoane decedate fără Certificatul de îmbălsămare (model nou) și Aviz epidemiologic eliberat de DSP, unde este specificat gradul de infecție.
Mai mult decât atât, conform “Protocol specific din 13 martie 2020” – privind managementul în caz de deces al tuturor pacienţilor infectaţi cu SARS COV 2”- este obligatoriu ca toate cadavrele contaminate cu COVID 19 şi confirmate prin metodele (testele) specifice de laborator şi care au fost autopsiate, se îmbălsămează obligatoriu la sfârşitul autopsiei, pentru a prevenit prin orice mijloace posibile, transmiterea infecţiei.
Mai mult decât atât acestea se igienizează, dar nu vor suferi nici o manopera ce presupune cosmetizarea, ori îmbrăcarea, sau încălţarea, înainte de a fi introduse în sacul special. Ne referim aici sacii speciali impermeabili, dubli și complet ermetici ce vor fi închişi cu fermoar. Bineînţeles că peste acesta vor fi pulverizate produse biocide tip TP22.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Având în vedere că numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 reuşeşte să depăşească atingă cote alarmante aproape în fiecare zi, îţi reamintim să respecţi să transmit mai departe următoarele informaţii:
-
Spală-te pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, pe cât de des posibil. Dacă nu ai această posibilitate apelează cu încredere la soluţiile de dezinfectare a mâinilor. Foloseşte o cantitate suficientă de lichid – pentru a acoperi întreaga suprafaţă a manilor.
-
Poartă masca de protecţie în mod corect, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Dacă foloseşti măşti de unică folosinţă, nu uita să le arunci la coşul de gunoi după fiecare utilizare şi mai apoi să te dezinfectezi pe mâini.
-
Evita să intri în contact direct cu membrii familiei atunci când revii acasă, de la serviciu, cumpărături etc. înainte de a te dezinfecta în mod corespunzător.
-
Evita pe cât de mult posibil să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate. De asemenea, în caz de strănut foloseşte un şerveţel pentru a-ţi acoperi gura şi nasul, iar apoi aruncă-l imediat la gunoi.
-
Respecta limita de distanţare impusă de autorităţi.
-
Curata şi dezinfectează suprafeţele pe care le atingi fără a fi dezinfectat, clanţe, întrerupătoare, chei etc.
Îţi reamintim încă o dată demersul susţinut de Direcţia de Sănătate Publică, alături de firmele funerare autorizate, şi anume faptul că toate procedurile de preluare, transport, manipulare şi depozitare a tuturor persoane decedate în urma infectării co noul coronavirus SARS – COV- 2 la domiciliu sau azil se vor efectua doar de UNITATILE DE POMPE FUNEBRE autorizate de DSP.
În final îţi dorim multă sănătate atât ţie, cât şi membrilor familiei tale. Nu uita că siguranţa este pe primul loc. Nu uita că României se afla încă în stare de alertă, ce este posibil să fie prelungită de pe 14 decembrie pentru încă 30 de zile. Bineînţeles că autorităţile din ţara noastră au anunţat că vor mai efectua o analiză pentru a stabili dacă în perioada următoare mai sunt necesare şi aplicarea altor măsuri care să împiedice răspândirea noului coronavirus.
Totodată, îţi reamintim că poţi verifica firmele funerare autorizate pentru efectuarea manevrelor în cea ce priveşte manipularea și transportul persoanelor decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus – SARS – COV- 2 pe site-ul dispeceratului funerar, şi anume: www.07funerare.ro.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro