Close sidebar
Close sidebar

Senatul: lege pentru copiii înscrişi la grădiniţă cu vârsta între doi şi trei ani

Senatul a adoptat marţi, decizional, un proiect de lege iniţiat de PSD prin care statul asigură finanţarea de la buget şi pentru copiii înscrişi la grădiniţă, cu vârsta între doi şi trei ani. Propunerea legislativă adoptată de senatori merge la promulgare.

Georgiana Balaban,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„La solicitarea expresă a părinţilor, în limita numărului de locuri, pot fi înscrişi în învăţământul preşcolar copiii cu vârsta de minim doi ani, asigurându-se finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de lege votat de senatori.

De asemenea, este prevăzută şi norma didactivă pentru un consilier şcolar care corespunde unui post de consilier în cabinetul de asistenţă psihopedagogică.

Senatul: lege pentru copiii înscrişi la grădiniţă cu vârsta între doi şi trei ani

„Norma didactică a consilierului şcolar corespunde unui post de consilier şcolar în cabinetul de asistenţă psihopedagogică, respectiv în cabinetul interşcolar de asistenţă psihopedagogică şi se stabileşte prin raportare la un număr de 500 de elevi, 500 de elevi şi preşcolari sau de 300 de preşcolari.

Activităţile specifice normei didactice sunt stabilite prin regulament aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării”, mai arată sursa citată.

În expunerea de motive a iniţiative legislative este argumentat faptul că multe grădiniţe dintr-o serie de localităţi nu au finanţarea asigurată şi pentru această categorie de copii.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Citeste si: Trafic blocat pe DN 73, în localitatea Bran, după surparea unui pod

Citeste si: El este bărbatul care imită zeci de celebrități. A făcut nenumărate escrocherii folosindu-și vocea

Citeste si: Explozia de îmbolnăviri din România, amenințare pentru Europa: "Riscă să devină Brazilia Europei"

„În acest moment există un număr mic de creşe, de obicei în oraşele mari, în timp ce în marea majoritate a localităţilor ele sunt practic inexistente. Sunt părinţi care au copii cu vârsta între doi şi trei ani, dar nu au la cine să apeleze pentru a supraveghe aceşti copii, atunci când sunt la muncă.

În aceste condiţii, părinţii au fost nevoiţi să apeleze la grădiniţe şi să accepte înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar, dar conform actualelor prevederi ale Legii educaţiei naţionale, pentru aceşti copii nu se asigură şi finanţarea pentru că nu au împlinit vârst ade trei ani. Prin acest proiect de lege se propune să se asigure finanţarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preşcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului. Conform datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării numărul acestor copii este destul de mic, iar impactul bugetar este nesemnificativ, putându-se acoperi sumele necesare din actualul buget al MEC”, conform expunerii de motive a proiectului.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Citeste si: Se închid terasele?! Află când ar intra în vigoare noua restricţie!

Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit pe 30 aprilie de Camera Deputaţilor, iar proiectul adoptat decizional de către Senat merge la promulgare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI