Propunerea senatorului PSD, Lucian Trufin este de a scădea prețurile la raft la alimente, pentrua fi mult mai accesibile pentru români. El le-a cerut miniștrilor Agriculturii și Finanțelor să invite marii retaileri la discuții pentru ca produsele agroalimentare să se vândă la prețuri mai scăzute.

Lucian Trufin, cere scăderea prețurile la alimente: „Așadar, stimați colegi, lansez o provocare: o întâlnire pe modelul francez între partea executivă și retailerii din România. În acest sens, am solicitat deja ministrului Finanțelor și celui al Agriculturii să concretizeze acest demers”

Senatorul social-democrat este de părere că modelul francez de transformare a prețurilor alimentelor de la raft pentru a fi accesibile tuturor ar trebui preluat și de români: „ În Franța, retailerii au fost de acord cu propunerea ministrului Finanțelor de a reduce prețurile la alimente prin diminuarea profitului pentru a ajuta populația să facă față inflației. Menționez, stimați colegi, că inflația în Franța a fost în anul 2022 de 5,5%, iar în țara noastră a fost de 16,4%”.  

Citește și: VIDEO: Carnea de miel, mai scumpă cu 20% de Paște. Cât vor cheltui românii pe masa de Paște anul acesta

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Astfel, Trufin consideră că supermarketurile trebuie să reducă prețurile alimentelor de bază de la raft, proiect ce ar trebui inițiat de ministerele Agriculturii și Finanțelor: „Am solicitat ministrului Agriculturii și ministrului Finanțelor să invite marii retaileri la masa dialogului, cu propunerea ca produsele agroalimentare să se vândă la cele mai mici prețuri posibile. Implementarea măsurii ar ajuta populația să facă față inflației ridicate și ar corecta distribuirea nedreaptă a profitului din cadrul lanțului comercial”.

Citește și: Rata inflației a crescut! Vezi datele de la INS

Lucian Trufin- „De la fermă la furculiță”

Lucian Trufin a explicat că una dintre propunerile proiectului este ca fermierii să aibă prioritate în a-și vinde marfa:  „Inițiativa reprezintă și o direcție promovată de Uniunea Europeană și anume: De la fermă la furculiță. Prin această inițiativă, toate persoanele juridice de drept public și privat cu capital majoritar de stat și care desfășoară activități de alimentație publică vor participa la lanțul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producției către acestea”.

Citește și: EXCLUSIV: Cât de importante sunt fibrele în alimentația noastră?/Nutriționist: ”Ele pot avea efect protector împotriva cancerului de colon”

Astfel, dacă proiectul va fi adoptat, se va aplica pentru mai multe categorii de produse:  „carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse lactate, dar și pentru produsele de panificație”, a adăugat senatorul PSD.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Amenzi uriașe date de către ANPC. Au fost descoperite produse expirate și multă mizerie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si