Potrivit proiectului transmis de Guvern, telemunca este ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”.
De asemenea, legea prevede ca salariatul care isi desfasoara activitatea in conditiile descrise mai sus se numeste ”telesalariat”.
”Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa a partilor si se prevede in mod expres
in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent”, se mai arata in proiectul de lege adoptat de Senat.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Actul normativ mai prevede ca refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Avand in vedere caracterul de flexibilitate a telemuncii, senatorii au prevazut ca, la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta din urma sa poata efectua munca suplimentara.
Guvernul a aprobat pe 9 august proiectul de lege privind munca la distanta care permite angajatului sa isi desfasoare activitatea acasa, prin intermediul internetului si al telefonului, iar angajatorul economiseste in acest fel bani care ar fi altfel cheltuiti cu fonduri adminsitrative.
„Introducem un nou contract de munca- tele-munca. Este foarte apreciat, in special in tarile foarte dezvoltate si cel mai mult in Japonia.
In acest tip de contract se permite angajatului sa lucreze dintr-o locatie pe care si-o alege singur sau chiar de acasa, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. Contractul este avantajos pentru ambele parti. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilitatile, carburantii si parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu si isi imbunatateste echilibrul intre viata personala si profesionala ”, a declarat atunci ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.