UPDATE 19.50. Legea pensiilor a trecut de Senat și va merge în Camera Deputaților. Senatul a adoptat proiectul legii cu 80 de voturi pentru, în ciuda protestelor din Opoziție. 

Citește și: Cea mai mică pensie din România crește cu "mărunțiș" în 2024, dar cea mai mare pensie avansează cu 8.000 de lei- de 50 de ori mai mult!

Proiectul de lege, modificat în Senat cu aproximativ 30 de amendamente, va ajunge la dezbaterea din Camera Deputaților luni, 20 noiembrie. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută că termenul-limită pentru adoptarea noii legi a pensiilor este 20 noiembrie. 

Cum a fost modificată legea pensiilor în Senat poți vedea aici

UPDATE. 19.00 Liderii senatorilor USR şi AUR au solicitat retrimiterea iniţiativei legislative a Guvernului la comisii. Cererile au fost respinse în plen. 

Care este impactul real al majorării pensiilor în 2024? Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, în plenul de marţi al Senatului, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024.

De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei. 

UPDATE 17.00.

Senatul a început votul în plen pe proiectul legii pensiilor din sistemul public, după ce comisiile de specialitate au dat aviz potivit pe noua lege.

UPDATE 16.30. Aviz pozitiv în comisii pe noua lege a pensiilor. Ce amendamente au trecut în Senat

Comisiile de muncă şi de buget-finanţe ale Senatului au adoptat, marţi, raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.

S-au înregistrat 18 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi opt abţineri.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Cea mai mică pensie din România crește cu 156 de lei în 2024, iar cea mai mare pensie cu 8.000 de lei- de 50 de ori mai mult!

Dintre cele peste 100 amendamente depuse, au fost însuşite aproximativ o treime, propuse de senatori PNL şi PSD. Amendamentele senatorilor din Opoziţie au fost respinse.

USR depuse o serie de amendamente la Legea pensiilor, între care plafonarea pensiilor speciale sau posibilitatea de a dubla contribuția la Pilonul 2.

Potrivit senatorului PSD Ion Rotaru, fiecare articol în parte al proiectului a fost discutat cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Senatorul USR Irineu Darău şi-a exprimat nemulţumirea pentru graba dezbaterii proiectului şi a acuzat parlamentarii puterii de "dictatură" în Legislativ.

Știrea inițială. În comisiile de specialitate şi în plen, marți, 14 noiembrie, Senatul dezbate şi va supune votului proiectul de lege al Guvernului cu privire la sistemul public de pensii.

USR acuză faptul că ,,o lege aşa de importantă” este ,,forțată'' de PSD și PNL ,,prin Parlament fără niciun fel de justificare”.

Pensiile vor fi recalculate după o formulă nouă 

Joi a fost aprobat proiectul de lege referitor la sistemul public de pensii, de către Executiv. Conform acestui proiect de lege, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o formulă nouă.

Din data de 1 ianuarie 2024, potrivit proiectului de act normativ, se majorează cu 13, 8% punctul de pensie. Mai exact, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă. 

Citește și: Cum să îți calculezi singur pensia pe care o vei primi în 2024 după noua lege a pensiilor- GHID

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit proiectului, dreptul la pensie este obținut după minim 15 ani de contribuții, fără să se ia în calcul perioadele necontributive asimilate: stagiu militar, studii universitare, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani. 

Marcel Ciolacu: ,,Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!"

Luni, 13 noiembrie, Marcel Ciolacu a anunțat faptul că toate aspectele care sunt legate de noua lege a pensiilor, au fost clarificate. De asemenea, proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament. Acest lucru vine în urma discuțiilor purtate în cadrul coaliției de guvernare, potrivit știrileprotv.ro

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Citește și: Pensii mai mari din 2024 pentru cei peste trei milioane de români. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază.

Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt!

Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si