Rezultatul votului urma să fie anunţat în mod oficial marţi la ora 18.00 GMT (20.00, ora României), însă panoul electronic văzut de mai mulţi jurnalişti AFP a arătat timp de câteva secunde rezultatul votului, care a permis să se stabilească în mod clar trimiterea sa în justiţie, confirmată de toate publicaţiile italiene.
În intervenţia sa dinainte de vot, Salvini şi-a ”revendicat cu orgoliu” acţiunea în calitate de ministru.
”Nu mă voi duce în această sală de tribunal pentru a mă apăra, mă voi duce pentru a revendica cu orgoliu ceea ce am făcut”, a tunat el în faţa senatorilor, reiterând că era ”datoria” sa să apere frontierele ţării pe când era ministru de Interne.
El a lansat ironii la adresa adversarilor săi şi şi-a invocat copiii, aşa cum face adesea. ”Cei doi copii ai mei au dreptul să ştie că, dacă tatăl lor era adesea departe de casă, nu era pentru a sechestra persoane, ci pentru a apăra frontierele şi securitatea ţării”, a declarat el.
Citeste si: VIDEO| Alertă maximă în România! Un tânăr care a îngrijit recent, în Germania, pacienți infectați cu coronavirus s-ar fi îmbolnăvit și el
”Adversarii trebuie bătuţi la urne, nu la tribunale”, a mai tunat liderul suveranist, care şi-a construit pe lupta împotriva migraţiei ascensiunea sa personală şi a partidului său, pe care sondajele îl creditează cu aproximativ 30% din intenţiile de vot, pe primul loc în Italia.
Un tribunal de la Catania, în Sicilia, îl acuză pe Salvini ”de abuz de putere şi sechestrare de persoane”, după ce a blocat vara trecută timp de mai multe zile 116 de migranţi la bordul unei nave a Pazei de Coastă italiene - Gregoretti.
Citeste si: Viorica Dăncilă, după decizia CCR privind Codul Administrativ: „Ca premier, am căutat tot timpul să promovez”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
În cazul unui proces, el riscă 15 ani de închisoare.
La 25 iulie 2019, ziua în care au murit într-un naufragiu 110 persoane, în largul Libiei, nava militară Gregoretti a luat la bord 140 de migranţi, plecaţi de pe coastele libiene cu câteva zile mai înainte în ambarcaţiuni şi salvaţi de Paza de Coastă italiană.
Unii migranţi au fost evacuaţi din motive medicale, însă alţi 116 au rămas pe navă timp de aproape o săptămână, din cauza lipsei autorizării de a debarca a lui Salvini, la acea vreme ministru de Interne în cadrul unui Guvern format de Liga cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem).
PUTERI CONSOLIDATE
Strategia Ligii este să-l implice pe premierul Giuseppe Conte, dând asigurări că blocarea navei a fost o hotărâre colectivă a Guvernului.
Conte, menţinut în septembrie la conducerea unui Executiv format de M5S şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), contestă această versiune a faptelor.
Potrivit şefului Guvernului, Salvini a obţinut, înainte de episodul Gregoretti, ”aprobarea printr-un nou decret-lege care îi consolida competenţele. El a revendicat alegerea de a permite debarcarea sau nu a persoanelor de la bordul Gregoretti şi de asemenea cu privire la momentul la care să o facă”.
În iunie 2019, Salvini a obţinut într-adevăr adoptarea unei legi care-i consolida puterile şi prevedea că ”ministrul de Interne poate limita şi interzice intrarea, tranzitul sau oprirea unor nave în apele teritoriale din motive de ordine şi de securitate publice”.
Citeste si: Ministrul Mediului a anunţat că transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, iar traseul fiecărui arbore va fi urmărit
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
În apărarea sa, Salvini invocă un caz similar Gregoretti, care a avut loc în august 2018, când 117 nigranţi se aflau la bordul navei Pazei de Coastă italiene Diciotti şi au fost împiedicate să debarce timp de mai multe zile. La acea vreme, Guvernul a apărat ideea unei decizii colegiale, iar senatul a blocat o cerere de trimitere în justiţie a lui Salvini.
Problemele lui Salvini nu se opresc la dosarul Gregoretti.
O Comisie a Senatului urmează să se pronunţe la 27 februarie asupra altei cereri de trimitere în judecată, de această dată cu privire la nava umanitară Open Arms, blocată la jumătatea lui august 2019 timp de mai multe zile la nivelul Insulei Lampedusa din ordinul lui Salvini.
Citeste si: Mai multi bani pentru romani! Tichetele de masa majorate la 20 de lei. Cand vor primii angajatii bonurile de masa cu valoare mai mare
După probabila sa trimitere în faţa unui tribunal al miniştrilor- o jurisdicţie specială alcătuită din trei magistraţi experimentaţi din Catania, Salvini urmează probabil să aştepte ani de zile înainte de a-şi afla pedeapsa, având în vedere lentoarea justiţiei italiene şi posibile recursuri.
În cazul unei condamnări definitive, adică în ultimă instanţă, la Curtea de Casaţie, liderul Ligii riscă totodară o pedepsă la ineligibilitate pe o perioadă de şase-opt ani.