Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre un potenţial schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia şi despre aplicarea acordurilor privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Citeste si: ''Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid'', acuză președintele Franței, Emmanuel Macron

Aceasta a fost prima conversaţie directă între Antony Blinken şi Serghei Lavrov de la începerea războiului Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de cinci luni.

Ce ofertă i-a făcut Blinken lui Vladimir Putin 

Antony Blinken a declarat că a avut o discuţie "sinceră şi directă" cu Serghei Lavrov, axată în principal pe propunerea de eliberare a cetăţenilor americani Brittney Griner şi Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia. Secretarul de Stat american nu a precizat ce răspuns a primit din partea ministrului rus de Externe, conform Mediafax.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Antony Blinken ia în considerare faptul că rușii fură grâu din Ucraina pentru a-l exporta

"Am cerut ca Preşedinţia Rusiei să accepte oferta importantă făcută de noi", a adăugat secretarul de Stat american.

Antony Blinken a precizat că i-a cerut ministrului rus de Externe ca Moscova să respecte acordurile între Ucraina, Turcia, ONU şi Rusia privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

SUA cer Rusiei să nu anexeze teritoriile ocupate în Ucraina

De asemenea, secretarul de Stat american a afirmat că i-a atras atenţia lui Serghei Lavrov asupra consecinţelor internaţionale ale anexării de către Rusia a zonelor ocupate în Ucraina, subliniind că Statele Unite şi ţările aliate nu vor recunoaşte "niciodată" aceste teritorii ca fiind ruse.

Citeste si: Volodimir Zelenski: "Nimeni în lume nu investeşte mai mult în terorism decât Rusia"

Preşedinţia Rusiei anunţa joi că, deocamdată, nu există niciun acord cu Statele Unite privind un eventual schimb între deţinuţi, respingând sugestiile secretarului de Stat american Antony Blinken. Ministerul de Externe de la Moscova a confirmat că în ultima perioadă au avut loc discuţii între Moscova şi Washington privind un schimb între deţinuţi, dar nu s-au înregistrat rezultate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si