Specialiștii trag un semnal de alarmă! Tot mai multe vipere au început să apară pe traseele montane din România, din cauza temperaturilor ridicate.

Cât de periculoase sunt viperele?

Mai multe vipere au fost filmate de un grup de turişti în Poiana Ponor din Munții Apuseni. Cea mai întâlnită viperă din țara noastră este vipera de munte sau vipera comună, așa cum este ea cunoscută, iar mușcătura ei este extrem de periculoasă și poate duce uneori chiar și la deces.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării a semnalat anul trecut, pe pagina de Facebook, un record de vipere, înregistrat la o evaluare în două pătrate de probă din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Mai precis, în luna mai, în zona Perişor-Periteaşca au fost observate 26 de vipere de stepă şi 14 piei năpârlite.

"Având în vedere abundenţa mare de vipere de aici se impune protejarea zonei. Habitatul viperei de stepă în Delta Dunării este reprezentat de zonele de stepă, zonele de sărătură şi dunele cu vegetaţie psamofilă, dar şi zone cu păduri rare pe nisipuri sau zone mai umede cu Juncus", a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării la acea vreme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Vipere trasee montane

Imagine cu o viperă văzută pe munte.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cum se transmite și ce simptome are malaria, boala care ar fi omorât-o pe Camelia Tișe, fosta soție a președintelui CJ Cluj

Cum procedăm dacă suntem mușcați de un șarpe veninos?

Dacă cineva este mușcat de o viperă prezintă următoarele simptome:

  • urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice; 
  • sistemice (generale)- febră, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, comă, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feței, limbii, cailor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil)

Vipere trasee montane

Imagine reprezentativă pentru o viperă.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: EXCLUSIV: Cât de periculoase sunt mușcăturile de șarpe?/ Medic: ”Singurul tratament eficient este o doză de antivenin”

Specialiștii recomandă să nu putem gheață pe mușcătură și nici să încercăm să aspirăm cu gura veninul. Totodată, serului antiviperin trebuie injectat de către o persoană autorizată. Dacă doriți să vă aventurați în zonele montane în care riscul de a întâlni vipere este mare trebuie să vă îmbrăcați corespunzător, să aveți grijă unde vă așezați, să evitați scurtăturile sau traseele nemarcate și să nu atingeți șerpii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si