Sf. Alexandru 2022. În Biserica Ortodoxă, Sfântul Alexandru este considerat apărătorul omenirii. Acesta este prăznuit în fiecare an pe data de 30 august. 

Sf. Alexandru 2022 tradiții

Sf. Alexandru 2022: Tradiţii pentru această zi de sărbătoare

Sf. Alexandru 2022: sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea și a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului, iar ulterior a fost numit patriarh în locul acestuia.

Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic care a avut loc la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie, deoarece unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene începuseră să răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Alexandru 2022: Mesaje, urări şi felicitări

Partizanii ereziei ariene spuneau că Fiul lui Dumnezeu nu este cu una cu Tatăl, fapt ce îl face să fie inferior, ceea ce aduce excluderea lui Arie: „Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru ca Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o ființă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înțelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi

au fost create prin Fiul. În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. 

Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârșită grație înălțării prin Hristos, a aceleiași naturi umane, ci în oferirea unui model de viață și în revelarea credinței adevărate”, potrivit creștinortodox.ro. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sf. Alexandru 2022 tradiții

Sf. Alexandru 2022: Tradiţii pentru această zi de sărbătoare

Sf. Alexandru 2022: cele mai importante tradiții

Tradiția spune că pe 30 august, atunci când este sărbătorit Sfântul Alexandru, oamenii trebuie să fie mai atenți la nevoile aproapelui. Credincioșii nu trebuie să se certe în această zi, iar dacă o vor face acest lucru le va aduce ghinion până la sfârșitul anului.

Sărbătoarea Sfântului Alexandru este o zi perfectă pentru a cădea la pace cu cei cu care am avut neînțelegeri din diferite motive. În această zi nu este bine să vorbești de rău persoanele din jurul tău.

Citeste si: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce nu ai voie să faci astăzi? Este mare sărbătoare

Astăzi, femeile care poartă numele sfântului nu au voie să muncească. Nu trebuie să spele haine la mână sau să facă curățenie în casă sau în gospodărie.

Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe creștini să fie mai milostivi în această zi. 

Potrivit tradiției, credincioșii trebuie să rostească astăzi Rugăciunea Sfântului Alexandru, considerată făcătoare de minuni.

Rugăciunea Sfântului Alexandru

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Amin!”

Citeste si: Calendar ortodox 31 august 2022. Ce sărbătoare este miercuri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si