Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Alexandru la sfârșitul lunii august, pe data de 30. Află care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi, ce poți sau nu poți să faci în această zi de sărbătoare.

Protectorul omenirii, cruce neagră în calendar

Pe data de 30 august creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Alexandru. În calendarul ortodox al Bisericii, ziua de 30 august este marcată cu cruce neagră.

În această zi, românii aniversează onomastica oamenilor care poartă numele de Alexandru, Alexandra, Alex, Alexandrin, Alexandrina, dar și alte derivate ale numelui precum Sandu, Sanda, Sandrina sau Alessandra.

Citește și: Calendar ortodox 26 iulie 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

Citește și: Calendar ortodox 25 iulie 2023: Ce sărbătoare este marți?

Rugăciune către Sf. Alexandru

Pentru cinstirea Sfântului Alexandru există și o rugăciune, pe care creștinii o pot îndrepta către sfânt pentru iertarea păcatelor și binecuvântare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

"Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limba filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!", este rugăciunea care trebuie îndreptată către Sf. Alexandru în data de 30 august.

Biserica ordodoxă îl prăzmuiște pe Sf. Alexandru pe 30 august

Biserica ordodoxă îl prăzmuiște pe Sf. Alexandru pe 30 august

[Sursa foto: Freepik]

"Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Caci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic si pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mania Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernica, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-ma pe mine, păcătosul, robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-ma pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe proroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mania Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurata Doamnă Fecioara, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tău (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-ma de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin!", este rugăciunea care poate fi făcută către Sf. Alexandru, în toate zilele.

Citește și: Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2023. Ce beneficii primesc cei care muncesc în aceasta zi?

Tradiții și obiceiuri

Se spune că Sf. Alexandru a fost slujitorul Domnului care și-a protejat semenii mai presus de orice, mai ales pe cei aflați la nevoie, iar de aici i s-a oferit denumirea de Protectorul Omenirii.

Biserica ortodoxă îndeamnă creștinii ca în ziua de 30 august, când este praznicul Sf. Alexandru, să nu fie mai milostivi și să aibă grijă să își ajute aproapele, mai ales pe cei aflați la nevoie.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

De asemena, se spune că în această zi nu este bine să îți vorbești aproapele de rău, nici să te gândești la răul altcuiva.

Citește și: VIDEO- Cod roșu de caniculă, 25-26 iulie 2023: Recomandări importante. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si