Sf. Alexandru 2023. Sfântul Alexandru este considerat de Biserica Ortodoxă ca fiind apărătorul omenirii. Numele acestuia este cinstit în fiecare an pe data de 30 august. 

Citește și: Mesaje de Sf. Ana 2023: Urări și felicitări cu La mulți ani!

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Sf. Alexandru 2023. Sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă! Mii de români îi poartă numele

În secolul al IV-lea, a trăit Sfântul Alexandru, un discipol al Arhiepiscopului Mitrofan din Bizanț. Mai târziu, el a fost ridicat la rangul de patriarh, înlocuindu-l pe acesta.

Sfântul Alexandru a fost ales de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic desfășurat la Niceea, cu scopul de a apăra credința ortodoxă împotriva învățăturilor lui Arie. În acea vreme, un preot și susținători ai ereziei ariene începuseră să răspândească idei contrare tradiției și credinței Bisericii.

Sf. Alexandru 2023: Tradiții pentru această sărbătoare

Mii de români îi poartă numele Sf. Alexandrului

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Sărbătoarea de Sf. Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului: Tradiții și obiceiuri românești pentru 15 august

Erezia ariană era susținută de un grup care argumenta că Fiul lui Dumnezeu nu se contopește cu Tatăl, sugerând că există o ierarhie și o diferențiere între ei. Această perspectivă a dus la respingerea învățăturilor lui Arie: 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

„Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru ca Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o ființă diferită de El.

Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înțelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. 

Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârșită grație înălțării prin Hristos, a aceleiași naturi umane, ci în oferirea unui model de viață și în revelarea credinței adevărate”, conform creștinortodox.ro. 

Sf. Alexandru 2023: cele mai importante tradiții

Conform tradiției, în ziua de 30 august, când se celebrează Sfântul Alexandru, se cuvine să acordăm o atenție sporită nevoilor celor din jurul nostru. În această zi, este important ca credincioșii să evite certurile, deoarece se spune că aceasta poate atrage nefericire până la încheierea anului.

Sărbătoarea Sfântului Alexandru oferă o oportunitate excelentă pentru a reconcilia orice neînțelegeri anterioare cu cei din jur. În această zi, nu este potrivit să vorbim defăimător despre cei din jur.

Sf. Alexandru 2023: Tradiții pentru această sărbătoare

Tradiții și obiceiuri de Sf. Alexandru 2023

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Sf. Ana 2023: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi?

În această zi, femeilor care poartă numele sfântului li se recomandă să se abțină de la muncă. Activitățile precum spălarea hainelor sau curățenia în gospodărie ar trebui evitate.

Biserica Ortodoxă îndeamnă credincioșii să manifeste mai multă compasiune și milă în această zi.

Potrivit tradiției, credincioșii ar trebui să recite Rugăciunea Sfântului Alexandru, recunoscută pentru puterile sale miraculoase.

Rugăciunea Sfântului Alexandru

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Amin!”

Citește și: Papa vizitează un lăcaș de cult portughez cunoscut pentru profeția apocaliptică legată de Rusia, în timp ce războiul continuă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si