Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir este sărbătorit de creștinii ortodocși în fiecare an, la data de 26 octombrie. Acestei zile de sărbătoare îi sunt atribuite o serie de tradiții și superstiții aducătoare de noroc și sănătate.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este marcată cu cruce roșie și are o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși. 

Sfântul Dumitru este cunoscut și sub denumirea de Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir.

Această denumire este folosită deoarece din moaștele sale, care se află în Tesalonic, a curs și curge mir. Astfel, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorătorul de Mir.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În fiecare an, de Sfântul Dumitru are loc cel mai mare pelerinaj din București care se întinde pe mai multe zile.

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții pentru ca Sfântul Dumitru să îi ajute. Totuși, există anumite lucruri care sunt strict interzise în ziua de Sfântul Dumitru dacă vrei să-ți meargă bine.

Ce nu este bine să faci de Sf. Dumitru 2022?

  • De sărbătoarea Sfântului Dumitru   nu este bine să lucrezi, altfel vei avea necazuri.
  • Tot în ziua de Sfântul Dumitru, nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.
  • Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • Tot în aceste zile de 26 și 26 octombrie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.

Citeste si: Sfântul Dimitrie Basarabov: Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox?

  • Se mai spune că la sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.
  • Sărbătoarea Sfântului Dumitru trebuie cinsitită ca atare, așadar nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru nu e bine să faci focul în casă. Se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.
  • Potrivit tradiției populare, pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică.

Citeste si: Mesaje de Sf. Dumitru 2022: Urări și felicitări cu La mulți ani?

Sf. Dumitru 2022: Ce nu este bine să faci pe 26 octombrie 2022?

Sf. Dumitru 2022: Ce nu este bine să faci pe 26 octombrie 2022?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune puternică adresată Sfântului Dumitru

Rostește cu credință această rugăciune de sărbătoarea Sf.

Dumitru, care te va ajuta să scapi de toate greutățile și necazurile!

Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO| Sfântul Dimitrie 2022. A început cel mai mare pelerinaj din Capitală


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si