Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. În tradiția populară, această mare sărbătoare marchează începutul iernii.

Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile respectate de creștini de Sfântul Dumitru 2022!

Ce se spune despre noaptea de dinaintea prăznuirii Sf. Dumitru?

În tradiția populară, se spune că dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră,

cu zăpezi grele.

De asemenea, în ajunul sărbătorii Sf. Dumitru, ciobanii pândesc unde dorm oile și, iar dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dar dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

În fiecare an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de Sfântul Dumitru, se aprind focuri, în jurul cărora se adună oamenii. Această tradiție încă este păstrată în mai multe localități din țară și este asociată cu venirea sezonului rece.

Citeste si: Calendar ortodox 26 octombrie 2022: Sfântul Dumitru. Sărbătoare mare pentru români!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Sf. Dumitru 2022: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?

Sf. Dumitru 2022: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?

În unele zone ale țării, tinerii se adună într-un loc înalt din localitate unde se pune o grămadă mare de lemne și crengi de brad, iar în mijlocul lor se așază o tulpină a unui copac tăiat din pădure, pentru a fi arsă. Se crede că acest lucru ar fi un substitut al zeului care moare și renaște.

Se mai crede că cei care sar peste aceste flăcări vor fi sănătoși pe tot parcursul anului.

La sfârșitul acestei seri, femeile împart fructe, covrigi și țuică, iar cel mai așteptat moment este cel al prăbușirii copacului ars, care înseamnă renașterea simbolică a zeului mort.

Potrivit unor legende populare, Sumedru (Sf. Dumitru) era un crescător de animale. În timpul nopții, el se transformă în porc, care reprezintă un vechi simbol zoomorf al spiritului grâului.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei. Ce nu se face, sub nicio formă, în această zi?

Atsfel, în timpul Focului lui Sumedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad ars în timpul unui ospăț nocturn. Conform unei vechi tradiții, în ajun de Sfântul Dumitru, tinerii trebuie să sară peste Focul lui Sumedru, dacă doresc să se căsătorească în anul care vine.

Sf. Dumitru 2022: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?

Sf. Dumitru 2022: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?

Sf. Dumitru 2022. Tradiții și superstiții la români

  • Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor. De asemenea, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului, potrivit traditii-superstitii.ro.
  • În zona Dobrogei, se obișnuiește ca în ziua Sf Dumitru, flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale, între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă, astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”.
  • Se mai crede că cine va respecta sărbătoarea Sfântului Dumitru, va fi ferit de boli sau necazuri.
  • Se spune din străbuni, că morții se transformă muroni, vârcolaci, strigoni și, ieșind din pământ, nepăciuiesc pe cei vii.

Citeste si: Sf. Dumitru 2022: Mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei. La mulți ani!

  • Tot de Sfântul Dumitru, creștinii împart vase cu mâncare. Femeile merg la biserică și dau alimente de pomană pentru sufletele celor decedați.
  • Se mai spune că așa cum e ziua de Sf. Dumitru, așa va fi toată iarna, din punct de vedere meteorologic.
  • Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
  • În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Se crede că focul alungă fiarele și încălzesc morții. 

Citeste si: La mulți ani de Sf. Dumitru 2022: Felicitări, imagini cu text, mesaje și urări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si