Sf. Dumitru 2023: Ce se spune despre noaptea de dinaintea acestei mari sărbători?
Sf. Dumitru 2023. Iată o serie de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare și de noaptea de dinaintea ei.
Sf. Dumitru 2023. Acest sfânt, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este cinstit de Biserica Ortodoxă Română, în fiecare an, la data de 26 octombrie. Potrivit tradiției, această sărbătoare marchează începutul iernii.
Potrivit tradiției, se spune că dacă în noaptea de Sfântul Dumitru este lună plin și cer senin, iarna va fi una bună, iar dacă e lună plină și cerul este înnorat sau plouă/ninge, iarna va fi grea, cu multă zăpadă.
În tradiția populară, în ajunul sărbătorii, ciobanii stau și păzesc oile, iar dacă dimineața prima oaie care se va trezi și va pleca în jos e albă, înseamnă că iarna va fi grea. Dacă prima trezită este o oaie neagră care se va duce în sus, înseamnă că iarna va fi blândă.
Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 26 octombrie 2023, de Sfântul Dumitru
Pe vremuri, în anumite regiuni, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, oamenii aprindeau focuri, în jurul cărora se adunau pentru a vesti sezonul rece.
În alte zone ale țării, tinerii se adună într-un loc înalt din localitate unde formează o grămadă mare de lemne și crengi de brad, iar în mijlocul ei pun tulpina unui copac tăiat din pădure, ca să ardă. Acest ritual este asociat cu un zeu, care moare și renaște.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
De asemenea, cei care sar peste aceste flăcări, vor fi sănătoși tot anul. La finalul serii, femeile împart fructe, covrigi și țuică. Cu toții așteaptă sfârșitul serii pentru a vedea cum se prăbușește copacul ars, asociat cu renașterea zeului mort.
Legenda spune că Sfântul Dumitru (Sumedru, în legenda populară) creștea animale, iar pe timp de noapte el lua chipul și asemănarea unui porc, un vechi simbol zoomorf al spiritului grâului.
Altă tradiție mai spune că, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, tinerii trebuie să sară peste Focul lui Sumedru, dacă vor să crească mari anul viitor.
Iată o rugăciune către Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sărbătorit pe 26 octombrie.
„O, Dumnezeul meu, ce face cel care nu se sacrifică cu totul pentru Tine? Şi cât de departe sunt de Tine dacă nu mă ofer cu totul iubirii Tale. Câte imperfecţiuni văd în mine! Câte neputinţe şi scăderi în servirea faţă de Tine!
O, Doamne, cât de puţine lucruri facem pentru Tine. Asemenea bobului de muştar sunt faptele noastre bune şi mari stânci faptele rele.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Îmi pare rău pentru că de foarte multe ori uit de Tine şi de nenumăratele graţii pe care le obţin din partea iubirii Tale nesfârşite. Când uit de ele, Te rog să mă ierţi, Doamne, şi să nu-mi socoteşti ca pe o vinovăţie mărginirea fiinţei mele.
Citește și: Calendar ortodox 24 octombrie 2023: Ce sărbătoare este marți?
Căci dacă aş fi ştiut să-Ţi fiu servitor în lucuri mari, nu aş fi omis nici înfăptuirea lucrurilor mici. Fericit este cel care dă mărturie de credinţă adevărată prin faptele vieţii sale.
Învaţă-mă şi pe mine să îndeplinesc astfel de lucruri pentru Mărirea Ta, oricât de mare ar fi preţul, după exemplul servului Tău Dumitru şi al tuturor martirilor. Amin”.