Sf. Gheorghe 2023. Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o spună în această zi de mare sărbătoare
Sf. Gheorghe 2023. Sfântul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Acesta a fost ocrotitorul Moldovei și al Armatei Române.
Sf. Gheorghe 2023. Sfântul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducător de armata.
„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.
Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.
Citește și: Tradiții de Sfântul Gheorghe 2023. Ce trebuie să facă creștinii pe 23 aprilie?
Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.
De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.
Iată ce este strict interzis de Sf. Gheorghe.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În această zi de sărbătoare, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp. Nu se coase şi nu se tricotează. De asemenea, este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
Nu se împrumută nimic de Sf. Gheorghe, pentru a nu se lega farmecele de tine.
Citește și: Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților!
Nu e bine să te cerți cu nimeni în această zi. De asemenea, se spune că nu ai voie să dormi, altfel te vei simţi amorţit tot anul.
Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante ce marchează renaşterea naturii. Plantele folosite variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean.
În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.
Citește și: Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?
În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele, spune analist-etnolog Ania Moldoveanu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.
Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.
Citește și: Sf. Gheorghe 2023. Ce nume se sărbătoresc pe 23 aprilie?
Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.
Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.
Citește și: Sf. Gheorghe 2023. Ce nu este bine să faci?