Sf. Ilie este sărbătorit pe data de 20 iulie de Biserica Ortodoxă.  Există o serie de tradiții care trebuie făcute în această zi pentru a avea noroc și sănătate pe tot parcursul anului. 

Iată ce trebuie să știe credincioșii de Sf. Ilie

Așa cum se cunoaște din cuvintele bisericești, în preajma Sfântului Ilie ar trebui să plouă, pentru o recoltă îmbelșugată. Dacă nu va ploua în această zi, se spune că va fi secetă tot anul.

Se cunoaște, din Sfânta Scriptură, că Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel, aflat într-o secetă severă.  

Citește și: Calendar ortodox 19 iulie 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

În tradiția populară, se spune că acesta mână un car și pocnește din bici, iar din loviturile acestuia, rezultă tunetele și trăsnetele, căzute, în special, asupra persoanelor păcătoase. În caz de vreme rea, oamenii trebuie să se adăpostească pentru a nu fi loviți de mânia Sfântului Ilie. 

Citește și: Mesaje de Sf.Ilie 2023. Felicitări și urări superbe pentru sărbătoriții zilei. ,,De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani Ilie!”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Ce trebuie să facă fetele de măritat în ajunul acestei zile de Sf. Ilie?

În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele mergeau, noaptea, în ogoarele cu cânepă, se dezbrăcau, se tăvăleau prin ea, apoi se întorceau acasă.

Dacă noaptea visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși, iar dacă holdele din vis erau uscate, era semn că se vor mărita cu oameni bătrâni.  

Citește și: Sf.Ilie 2023. Ce nume se sărbătoresc în această zi de mare sărbătoare?

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, în trecut, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele pentru vrăji şi farmece.

În această zi, se duc mere la biserică și se dau de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice. Merele pot fi consumate după ce sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Merele care sunt sfințite în această zi se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox 18 iulie 2023. Este sărbătoare cu cruce neagră marți!

Ce nu trebuie să faceți în această zi?

În această zi nu este recomandat să faceți treabă prin casă, oamenii nu lucrează pământul, astfel se spune că Sfântul Ilie va lovi cu grindină peste hotare și cu trăsnete asupra locuinței.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si